Премиерът обяви санкциите срещу Русия за безрезултатни

Борисов с шегичка към австрийския канцлер: Нали не си ме представяш с баница да посрещам мигранти

Премиерът обяви санкциите срещу Русия за безрезултатни

Премиерът Бойко Борисов определи санкциите на ЕС срещу Русия като безрезултатни и предупреди, че когато отношенията между Европа и Русия не са добронамерени и прагматични, резултатите обикновено са плачевни за Европа.Това стана по време на конгрес на Европейските студенти демократи във Варна.

Премиерът говори пред младежите за международната обстановка, решаването на кризите и успехите на България. Той разведри обстановка с шегички и забавни случки от срещи с участето на световни лидери.

"Нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл" - тази шега казал Борисов на австрийския си колега при обсъждането на решаването на проблема с бежанците.

"На Тереза Мей ѝ казах, че знам, че разводът винаги е скъп и страдат децата накрая и че не съм оптимист, че развалянето на договора между ЕС и Великобритания ще стане леко.".

Албанският му колега Еди Рама пък заявил -  "не съм вярвал, че един ден Борис ще си отива, а Борисов ще поеме управлението на ЕС за председателството". Поводът бил, че табелките с имената на британския външен министър  Борис Джонсън и Бойко Борисов били една до друга на срещата на Западните Балкани и ЕС в началото на юли в Триест.

Покрай предстоящото европредседателство Борисов все повече се изявява на международната политическа сцена. Преди ден заместникът на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви шефа си за "безспорният лидер на Балканите", а преди него лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов каза, че "Бойко Борисов е совалка, той е носител на мира в Европа".

България - Русия

"Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме нормални отношения с тях.(...)От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля", каза Борисов.

"Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа. Не са били толкова отдавна и Първата, и Втората световна война", допълни той.

Пред студентите Борисов каза, че след като ЕС не е приел "Южен поток" на територията на България, той е станал "Турски поток". "Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме", заяви премерът и напомни, че след това като алтернатива правителството започнало да работи активно по проекта за газовия хъб "Балкан".

"Нашата политика е абсолютно лоялно, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота", коментира той.

Борисов каза, че не би се наел да прогнозира или да коментира отношенията между другите държави в ЕС и Русия или между САЩ и Русия. "Считам, че в България водим умерена и прагматична политика спрямо тях. България никога не е се е огъвала и никога не е била проблем за НАТО или ЕС", обобщи той.

Договорът с  Македония отворя пътя  на Скопие към НАТО

Договорът за добросъседство, който предстои да бъде подписан между България и Македония на Илинден, дава европейската перспектива на Скопие и отваря пътя им за НАТО веднага, каза Бойко Борисов във Варна.

"След политическите кризи там, аз проведох срещи и с колегата Никола Груевски, и с премиера Зоран Заев, и с президента Георге Иванов. Надявам се, както в нашия парламент вчера, единодушно да се гласува текста по декларацията за Договора, така и в Скопие да подпишем този договор. Той е изключително толериран от ЕК, от посолствата на САЩ в София и Скопие, защото дава европейската перспектива на Бивша Югославска Република Македония, отваря пътя за НАТО веднага", каза Борисов.

Той "специално подчерта", че това не е договор срещу никого и го е обяснил на гръцкия премиер Алексис Ципрас при разговорите си с него.

"„Това е просто Договор за добросъседство между нашите две държави, тъй като България първа призна Македония като държава от покойния президент Жельо Желев", обясни Борисов. Той е убеден, че "един ден ще има улица или булевард" на името на Жельо Желев в Скопие.

"Истински се надявам, почвайки с тези смели крачки, това правителство и опозиционните парии в Скопие, да разрешат проблема и с името с нашите съседи от Гърция", каза още Борисов.

"Харчете толкова, колкото изкарвате"

На въпрос от страна на студентите как успява с партията си да управлява България и да я води до успехи, както и какви съвети би дал, Борисов подробно разказва как Европа се справя с кризите.  

"Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – Европейски съвет, Европейски парламент, Европейска комисия, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление", каза Борисов.

Той призна, че "това понякога създава възможности за по-бавни темпове при решаването на кризи". "Но като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение, както и във финансово-икономическата сфера", добави Борисов.

"Преди много години, дори и аз тогава съм бил малък, са създадени Маастрихтските критерии", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Маастрихтският договор е подписан на 7 февруари 1992 г. в едноименния холандския град между 12-те страни, членуващи в Европейската икономическа общност и е известен като Договор за Европейския съюз. По това време Борисов е бил 33-годишен и е охранявал бившия комунистически лидер Тодор Живков.

Пред студентите във Варна Борисов обясни, че Маастрихтските критерии са правени от най-добрите финансисти и икономисти в Европа. "И те са казали, че когато дефицитът мине 3%, а външния дълг 60%, рискът за криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към Маастрихтските критерии. И вие, когато пораснете и заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате", съветва Борисов младежите.

Той не пропуска да отбележи, че в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа, бюджетът е на излишък, фискалният резерве над 13 млрд. лв.

"Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка, на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение", каза Бойко Борисов.

"Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате", допълни той.

За мигрантите – "няма да им правим затвори и да ги държим насила"

След финансовата Борисов се спря на мигрантската криза.

"Тя се получи, защото се води една изключително недалновидна политика в целия арабски свят. Категорично, всички ние сме против диктата. Но нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктата. Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, ако един ден спре войната, да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза. Всеки един в тази зала има своята перспектива. Знае, че трябва да учи, да се развива, да участва в подобни семинари и в следващите години ще расте в кариерата. Стотици милиони са лишени от такава перспектива", коментира Борисов.

Според него единственият шанс на хората от арабските страни е да бягат от войните и да идват в Европа, където животът е хубав.

"Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите- няма. Можеше ли да си позволим нашите европейски лидери да гледат как децата загиват в морето и вълните ги изхвърлят на брега. И тук се сблъскаха двете позиции в Европа, че това не трябва да се позволява. Или че като част от вината за тези войни, трябва тези хора да се приемат и да им се даде най-нужното, за да им се запази живота", каза Борисов.

Той отбеляза, че преди три години никой в Европейския съвет не е подкрепял неговия план за решаването на мигрантската криза, днес той на практика се изпълнява.

Предложението на Борисов е чрез преговори на политическо и дипломатическо ниво да се решат проблемите. Докато текат преговорите хората, бягащи от войната, да бъдат настанени в центрове непосредствено до зоните на криза, а ЕС, заедно с БЧКи Червения полумесец се грижи за тях. След приключването на кризата тези хора се връщат по родните си места, за да въздигнат своите държави.

Борисов е за мигрантите да минават само през официалните контролно-пропускателни пунктове, като там се разделят на две - тези, които бягат от войната и трябва да им се окаже помощ, иикономическите мигранти, които се допускат само ако някой ги иска.

Борисов обясни, че това му е отнело три години за да убеди европейските лидери в правотата си. Сега по българо-турската граница всички нелегално преминали мигранти се считат за нарушители и се връщат обратно в Турция.

"Още берем плодовете на конфликта и още дълго време ще ги берем тези прлодове, защото колегите от Вишеградската четворка не желаят релокацияата. А други държави, като България, казваме, че не искат да остават в България, искат Швейцария, Германия, Франция, няма да им правим затвори, за да ги задържаме насила", каза Борисов.

"И в същото време и с австрийския канцлер като говорих, му казах, че няма как да се съгласим всичко, което е преминало нелегално в Европа, да бъде върнато в България. Даже се пошегувах – нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл", каза българският премиер.

Той се надява с разум да бъдат преодолени разногласията между страните членки в ЕС, защото в противен случай може да възникнат проблеми с европейските фондове за сближаване, на които България разчита много.

"А за Централна и Източна Европа тези фондове за жизненоважни. Но аз в случая съм благодарил нееднократно на Жан-Клод Юнкер и на всички в Европейския съвет, които гласуваха 160 милиона евро за България за опазване на външната ѝ граница. Единствената държава, която получи целева подкрепа от ЕК за доброто ѝ справяне с този проблем", заяви Борисов.

За Брекзит – "когато видях резултата, не можех да повярвам"

"Когато видях резултатите на референдума за излизане на Великобритания от ЕС, не можах да повярвам. Вечерта към 00.30 часа Брекзита не минаваше. Сутринта, като пуснах телевизора, беше обратният резултат", каза  Борисов, който коментира темата пред студентите.

Той повтори, че няма никакво намерение да се меси във вътрешните работи на Великобритания.

"Но няма хубав развод. На Тереза Мей ѝ казах, че знам, че разводът винаги е скъп и страдат децата накрая и че не съм оптимист, че развалянето на договора между ЕС и Великобритания ще стане леко", посочи Борисов.

По думите му ние сме толкова обвързани, че трудно биха се разкачили връзките между държавите.

"Но така или иначе, това е решил британският народ и трябва да се съобразим", допълни той.

Според него Европа има и друг потенциал – Балканите.

"В Триест даже премиерът на Албания се пошегува, защото с Борис Джонсъс седяхме един до друг. Борис и Борисов – двете табелки една до друга. Рама взе думата и каза: „Не съм вярвал, че един ден Борис ще си отива, а Борисов ще поеме управлението на ЕС за председателството", каза Борисов.

"Аз истински се надявам, че един ден всичко пак ще си бъде по местата, защото Европа е една, но това са само, както се казва, мои мечти", заяви българският премиер.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?