Премиерът очаква двоен ръст на икономиката през 2016 г.

"Над милиард стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно парите"

Борисов при връчването на договорите за конкурентоспособност, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов очаква ръст на икономиката от 4.5% през 2016 г. Това е близо два пъти повече спрямо заложената прогноза в държавния бюджет от 2.1% ръст на брутния вътрешен продукт за тази година.

Новите по-високи цели идват, защото ръстът от близо 3%, постигнат през изминалата година не ни задоволява, отбеляза Борисов при връчването на първите договори на бизнеса по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. в Министерския съвет. Появата му беше "приятната изненада" за шефовете на фирми, защото официално не беше съобщено, че той ще присъства.

"Да сте живи и здрави. Над милиард стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно парите. Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентоспособни и иновативни", каза Борисов.

Ръст от 3% не задоволява премиера

"Пожелавам ви да похарчите средствата по най-добрия начин за иновации и конкурентоспособност. Пожелавам ви успех, защото ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4.5% ръст на икономиката. Това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, от там и износът, и ръстът на икономиката се вдигат", посочи Борисов как ще бъде постигната новата цел.

"Задача на правителството не е колективното мечтаене, а гоненето на високи цели", каза вицепремиерът по еврофондовете и европейските въпроси Томислав Дончев. Той припомни, че в края на 2014 г. прогнозите за растеж през 2015 г. бяха между 0.6% и 0.8%. "Резултатът, който бе постигнат в края на годината, е повече от 3 пъти по-висок от направените прогнози", отбеляза Дончев.

"Надявам се всички фактори и предпоставки да бъдат налице, за да може растежът в края на 2016 г. да е с пъти по-висок от направената прогноза. Тук са необходими много усилия от всички", допълни вицепремиерът по икономическата политика.

"Ако успеем да преминем психологическата граница от 3%, в икономиката ще се задействат автоматични механизми, които ще дадат възможност да надминем неблагоприятната тенденция за нисък растеж в последните години", коментира финансовият министър Владислав Горанов преди Коледа.

Европейската комисия, международните финансови институции и рейтинговите агенции коригираха прогнозите си за растежа на българската икономика в средносрочен план. Завишените им очаквания бяха продиктувани основно от силното представяне на българския износ, който в края на 2015 г. забави темпото си, но за сметка на това се увеличи вътрешното потребление.

Структурните слабости на българската икономика ограничават потенциала за по-бърз растеж, смята рейтинговата агенция "Фич". Друг проблем, според международните наблюдатели, е свързан с управлението и надзора на българските банки, които през тази година ще бъдат подложени на стрес тестове.

Еврофондовете – над 95% усвояване

Еврофондовете са един от факторите за тройния ръст на икономиката през изминалата година. През 2015 г. ударно бяха разплатени около 4 млрд. лева по изминалия програмен период. Така са надминати и "най-оптимистичните прогнози", по думите на премиера Бойко Борисов.

"Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80 - 82% усвояване. Към момента сме на 95 - 96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във фонд "Земеделие", където 3.5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване", каза Борисов.

Той не пропусна да спомене, че тези отлични резултати идват, въпреки факта, че преди около година "всички фондове са били спрени".

Премиерът благодари на Европейската комисия за "изключителната коректност" към   България за изплащането на "всички фактури" към края на 2015 г., които страната е била изпратила на Брюксел.

"Това, което е сигурно от данните, които имаме до момента е, че финалният резултат ще бъде по-висок от 95%", каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Това сочи справката към момента, като окончателните данни ще са ясни най-рано в края на януари.

"От тук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу", допълни Дончев. По думите му "абсолютният отличник" е оперативна програма"Околна среда", която още към края на ноември беше усвоила почти изцяло ресурса си с изключение на изгубените средства през предходните две години в размер на около 60 млн. евро.

Почти изцяло е усвоила средствата си и оперативна програма "Човешки ресурси" – над 98% към 21 декември, сочи справка в информационната система за еврофондовете ИСУН.
"Регионално развитие" и "Конкурентоспособност" са с 95% усвояване на средствата.

Най-слабо се представя "Транспорт" с над 86%, следвана от програмата за администрацията "Техническа помощ" – 88%. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес