Премиерът Орешарски: Има опасност от рецесия

"Нова актуализация - може, но в никакъв случай"

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Има реална опасност от рецесия, предупреди премиерът Пламен Орешарски, след като депутатите от БСП, ДПС и "Атака” отхвърлиха частичното президентско вето върху актуализацията на бюджета на извънредно заседание в петък.

"Във второто тримесечие икономиката ни се представя доста зле спрямо първото, дори има малък минус от 0.1. Всичко зависи от третото тримесечие. Надявам се, че данните ще бъдат по-малко добри за третото тримесечие. Ситуацията като цяло не е добра, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което върви сега икономиката ни", поясни Орешарски на брифинг в парламента.

Наскоро шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС) заяви, че вероятността да се влезе в рецесия до края на годината е обективна, но финансовият министър Петър Чобанов се въздържа да потвърди прогнозата му.

По повод току що преодоляното вето на президента върху актуализацията на бюджета за тази година, Орешарски неясно коментира, че е възможна и нова.

"Не съм сигурен, че това ще е последната актуализация на този бюджет, но се надявам да е така", заяви Орешарски, на последвалите въпроси отговори, че не е бил разбран.

"Казах, че не съм сигурен, че ще се наложи, а не, че такава ще се случи със сигурност", отговори той и допълни, че поема твърд ангажимент да не се актуализира пак този бюджет.

Орешарски проследи в пленарната зала дебатите по сегашния ремонт на бюджета и накрая заяви, в изказванията на опозицията не е открил нито един "от фискална и икономическа гледна точка аргумент".

Той припомни целите на актуализацията: "Коригиране на оптимистично планираната приходна част, базирана на по-високия икономически растеж, който няма да се случи, разплащане на част от задълженията на държавата към бизнеса, социални плащания към хора с увреждания, разширяване на кръга на граждани, които имат право на енергийно подпомагане, поддържане на фискалния резерв над законно установения минимум”.

А за предназначението на тегления нов дълг Орешарски каза, че действително преките плащания към зърнопроизводителите в размер на 800 млн. лв., издължени от предишния кабинет през февруари, са възстановени от Брюксел. "Но през февруари фискалният резерв беше с 800 млн. лв. под минимума от 4.5 млрд. лв. Дали ще кажем, че рефинансираме този дълг, или изпълняваме законното изискване да сме над 4.5. млрд. лв. е едно и също”, каза премиерът.

"Реалистично е заемът да бъде по-малък от 1 милиард лева", поясни той по-късно на брифинга. "Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите по-късно тази есен. Фискално разхлабване няма накъде повече, тъй като две на сто е максимално възможният дефицит по местните критерии в Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция следващата година, макар и символична. През септември ще представим рамката", добави той.

По повод нестихващите протести срещу правителството Орешарски коментира: "От началото на кабинета работим приблизително в тези условия. Дали се справяме добре или не - оценката е на избирателите, в крайна сметка".

Премиерът каза, че би се радвал на подкрепата на ГЕРБ, но е очевидно, че на този етап тя не съществува: "Ще продължим да работим, надявам се да има проекти, които да имат тяхната подкрепа”.

Според него сега работата на управляващите вече може да продължи по план: "Ветото на президента беше отхвърлено, така че можем да продължим с тези корекции във фискалната политика, които в последните седмици бяха многократно дискутирани, свързани най-вече с корекция на планиране на приходите, очевидно неизпълними в този обем, в който ги виждаме записани в действащия закон за бюджета, условия за поне частично разплащане със забавени задължения, регулярно възстановяване на ДДС и рефинансиране на изтегления през февруари заем с оглед на по-добро поддържане на фискални резерви над законово изискуемия минимум от 4.5 милиарда лева”.

Финансовият министър Петър Чобанов отхвърли възможността за още една актуализация на бюджета до края на годината.


"Направи ме впечатление признаването на факта, че в последните четири години не е имало реформи и до какви негативни последици за икономиката е довело това действие или по-скоро бездействие. Моментът за реформи е сега и те ще бъдат извършени. Ще ги видите в следващия бюджет", каза Петър Чобанов на излизане от сградата на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?