След масовия протест пред МС и пред заплахата от вълна от недоволство

Премиерът Орешарски прие оставката на Делян Пеевски

Медийният магнат все още е едновременно ръководител на спецслужба и депутат

Сн. БГНЕС

Под натиска на протестите, изразеното недоверие на евроатлантическите партньори на България и риска от вътрешна криза в БСП, премиерът Пламен Орешарски обяви в събота, че приема оставка на Делян Пеевски като шеф на ДАНС. Министър-председателят допълва, че решението му е съгласувано с лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Орешарски коментира писмото на Пеевски, с което той по-рано през деня обяви готовността си да се оттегли, като "проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация".

"Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации", каза още премиерът.

В петък, когато той изненадващо предложи Пеевски за поста, Орешарски се провали в опита си да даде разумно обяснение защо е избрал ползващия се с твърде спорна репутация депутат от ДПС за ключовия пост. Той го защити като специалист, който би вършил добра работа и няма да буди недоверие в обществото и партньорските служби. Междувременно президентът Росен Плевнелиев каза, че е "омерзен" и сваля доверието си от новото правителство. В събота Орешарски не даде и обяснение какво точно налага освобождаването на Пеевски.

Пет часа преди изявлението на премиера, туко що встъпилият в длъжност ръководител на ДАНС каза, че е готов да напусне поста, ако Народното събрание приеме решение за отмяна на избора му. Пеевски излезе с отворено писмо ден след протеста срещу неговото назначаване, в който над 10 000 души поискаха неговата оставка и тази на правителството.

Изявлението на премиера бе направено по-малко от час преди началото на втория протест, организиран през Фейсбук, срещу избирането на депутата от ДПС за шеф на спецагенцията. Демонстрациите са насрочени за 18.30 часа и отново са пред сградата на Министерския съвет. В групата ”Не искам Делян Пеевски за шеф на ДАНС” над 63 000 души са обявили желанието си да присъстват на протестите. Освен в редица български градове, желанието си да протестират са заявили и българи в Брюксел. Там демонстрацията е насрочена за 18.30 ч. местно време пред централната сграда на Европейската комисия. В неделя през Фейбуск е организиран и протест пред Народното събрание с искане за оставката на кабинета ”Орешарски”.

Веднага след изявлението на премиера, лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че партия му ще направи предложение още във вторник за отмяна на избора на Пеевски. Решение може да бъде гласувано в сряда, когато ще е първото заседание на Народното събрание за седмицата, допълни Местан.

Проверка на Mediapool установи, че скандалното избиране на Делян Пеевски и необходимостта той бързо да бъде оттеглен заради общественото недоволство, вкарва парламента в нова юридическа каша по подобие на скандалите около вкарването на Венета Марковска за член на Конституционния съд.

В името на гражданите съм готов да се оттегля

”Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан”, се казва в отвореното писмо на Делян Пеевски.

Той обяснява, че за него властта не е самоцел и не е подписал акта за встъпването си в длъжност. Едновременно с това той се води и депутат, защото Народното събрание не е одобрило оставката му като народен представител.

”Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно”, казва Пеевски.

Той допълва, че кабинетът ”Орешарски” има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред. ”Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това”, декларира бившият депутат от ДПС.

Шеф на ДАНС и депутат

Докато Народното събрание не отмени решението си избора на Пеевски в ДАНС, той едновременно ще се води шеф на спецагенцията и депутат. Проверка на Mediapool установи, че оставката на Пеевски като депутат е подадена в петък, когато бе избран в ДАНС, но той все още има права на народен представител, защото не е гласувана в пленарна зала.

Според членове на ЦИК в закона не е уредено какво се прави в такива случаи. Така Пеевски вече е встъпил в длъжност като ръководител на спецагенцията, провел е първите си работни срещи, но не е изгубил и правата си на депутат, защото само парламентът може да му ги отнеме.

Членове на ръководството на Народното събрание коментираха неофициално, че най-безболезненият ход би бил в понеделник скандалният медиен магнат да оттегли депутатската си оставка от деловодството на парламента и да остане със статут на народен представител. Така може да бъде освободен поради несъвместимост.

Юристите обаче не са единни в мнение си дали Пеевски може изобщо да се върне в Народното събрание. Някои твърдят, че с акта на гласуването му като шеф на ДАНС Народното събрание автоматично го е освободило като депутат без да се налага изричен акт на подаване на оставка. Неяснотата в закона оставя всичко в ръцете на партийните централи на БСП и ДПС, които най-вероятно няма да оставят Пеевски извън парламента, коментират източници на Mediapool.

Депутатите от БСП не бяха разбрали за писмото на Пеевски

Пред Mediapool членове от ръководството на парламентарната група на БСП казаха, че са разбрали от медиите за писмото на Пеевски, в което той казва, че е готов да се оттегли. Липсата на информация сред червените редици е показателна за назряващата криза на недоверие към лидера на партията Сергей Станишев. Още повече, че в писмото си Пеевски казва, че е информирал Станишев за намерението си.

”Трябва по най-бързия начин дори, ако трябва на извънредно заседание на Народното събрание, да освободим Делян Пеевски от поста. Загубихме всякакъв морален облик. Въпреки че ДПС ни притиснаха, ние сме тези, които трябва да поемат отговорност. Вчера пред МС скандираха червени боклуци и това е достатъчно ясно. Това трябва да бъде разбрано и от ръководството”, казаха червени депутати часове преди Орешарски да приеме оставката на Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България