Премиерът организира контрадискусия за закона Милотинова

Премиерът Симеон Сакскобургготски ще инициира дискусия по проекта за медиен закон, в която да участват вносителите на проекта, експерти, журналисти от електронните медии, представители на неправителствените организации и всички, които имат мнение по него. Това съобщи днес говорителят на правителството, бившият журналист от БНТ Димитър Цонев. По думите на Цонев, Симеон целял да разшири обществения дебат по проектозакона, чиито вносители са Милена Милотинова, Диляна Грозданова и Юлияна Дончева от НДСВ и Емел Етем и Касим Дал от ДПС.

Целта е да се стигне до консенсусен вариант на медиен закон, който да отговаря и на обществените нагласи, и на европейските директиви, каза говорителят на кабинета Димитър Цонев.

Инициативата на Симеон идва ден, след като президентът Георги Първанов организира дискусия по проекта с представители на медийни неправителствени организации, шефове на електронни медии и журналисти, на която не се появи никой от вносителите, нито от депутатите на НДСВ или ДПС. Всички участници унищожително разкритикуваха проекта на Милотинова, а на финала президентът предупреди, че ако законът все пак бъде приет от парламента, почти сигурно той ще наложи вето върху него.

"Министър-председателят оценява високо труда на вносителите на сегашния проект и усилията им да го съобразят с европейските стандарти", съобщи Цонев днес. Той обясни, че законът няма да бъде изтеглен, както се настоя по време на дискусията при Първанов. "Премиерът не е вносител на закона, парламентарната процедура е започнала. Законопроектът вече е включен в дневния ред за първо четене. Кога ще бъде гледан зависи от технологичните правила в НС", каза Цонев. По думите му тази дискусия по никакъв начин няма да пречи на законотворческия процес в парламента. Според него целта е тя да спомогне за приемането между първо и второ четене на едни коректни текстове, които да съответстват на обществения дебат и на интересите на отделните групи, представители, които ще участват в тази дискусия.

Част от самите НДСВ депутати също критикуват проекта на колегите си. Заради разнобоя вътре в царската група, законът за радиото и телевизията, който трябваше да влезе в пленарна зала още миналия петък, отпадна от тазседмичната програма на парламента, се разбра след вчерашното заседание на ПГ на НДСВ.

Днес Христо Механдов от НДСВ призна пред БНР, че натискът проектът да се приеме от парламента, и то скоростно, идва от ДПС в лицето на Емел Етем. ДПС бе и инициаторът за подмяната на генералния директор на БТА преди няколко месеца. Механдов заяви още, че снощи на група царските депутати били разделени в мненията дали законът може да се поправи, или изобщо да се откажат от него.

Най-много критики събра опорочената идея за гражданска квота в новия СЕМ, която да се номинира от неправителствения сектор, но да се избира от парламента. Новият медиен закон съкращава и президентската квота в медийния регулаторен орган. Според представители на академичните журналистически среди и медийните НПО-та, новият проект е ретрограден и антилиберален, не решава основните въпроси на медийната регулация и основната му цел е бързата смяна на сегашните шефове на БНТ и БНР.

Според Христо Механдов, на заседанието си снощи царската група е решила да направи втора среща с коалиционния си партньор ДПС заради мейния закон. Тя можела да се състои най-рано другия вторник. Механдов прогнозира, че има голяма вероятност законът за радиото и телевизията изобщо да не влезе в пленарна зала.

Същата бе и прогнозата на колежката му по група, депутатът от движение "Оборище" Теодора Литрова. Ако този закон бъде приет, ще взриви обществото, заяви днес тя.

Още при представянето на закона миналата седмица, срещу него публично се обявиха депутатите от кръга "Брилянтин" - Емил Кошлуков и Борислав Цеков. Кошлуков заяви, че и други НДСВ-народни представители, сред които и Явор Милушев, не приемат предложения медиен закон. Днес Милушев потвърди тази позиция и допълни пред БНР, че приемането на новия закон ще бъде началото на края за двете държавни медии. По думите на Милушев, законът е написан, за да задоволи личните интереси на неговите автори или на тези, които те представляват.

Споделяне

Още от България