Премиерът още няма мнение за еврореферендума

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски все още няма позиция по предложението на президента Георги Първанов да се проведе референдум за членството на България в ЕС. Това стана ясно от обясненията на правителственият говорител Димитър Цонев.

В слово пред парламента в четвъртък, президентът изненадващо предложи непосредствено преди приемането на България в ЕС през 2007 г. в страната да се проведе референдум за членството ни. В разразилия се дебат мнението си изразиха представителите на парламентарно представените сили, вицепремиерът Панайотов, министрите Паси и Кунева. Управляващите се изказаха скептично за идеята, БСП я одобри изцяло.

Засега министър-председателят не е споделил категорично и еднозначно мнение за или против провеждането на такъв референдум, заяви днес говорителят на кабинета Димитър Цонев. По думите му, Симеон може би ще се изкаже по темата в недалечно бъдеще.

Анализаторите вече коментираха, че с идеята си Първанов поставя Сакскобургготски в деликатна ситуация, защото евентуално отрицателно становище на премиера може да се обвърже с последния референдум, проведен в България. Той бе през 1946 г. и с него формата на държавно управление бе променена от монархия в социалистическа република.

Въпреки че повечето държавни институции вече заявиха мнението си, Цонев се опита да обясни липсата на становище на премиера с аргумента, че всички ангажирани с властови ресурс, а не само президента, трябва да заявят позицията си, да бъде ясно политическото послание на управляващата коалиция и на парламента. Това трябвало да стане след задълбочен експертен анализ.

Според говорителя на кабинета, решението да се проведе или не референдум трябва да бъде политическо и да се вземе на много високо равнище.

Необходимият експертен анализ преди политическото решение трябва да установи какви ще са плюсовете и минусите на един бъдещ референдум и дали той е обоснован социално-икономически, разви тезата си Цонев. Той разясни, че това ще помогне на управляващите да установят доколко предсказуем ще бъде резултатът от подобен референдум и дали ще различава от данните от социологическите проучвания до този момент.

Според говорителят Димитър Цонев, от особено значение е да се определи точния момент на допитването до народа - след приключване на преговорите, което се очаква да стане до края на тази година, или непосредствено преди влизането ни в ЕС, тоест през 2006 г., каквото е предложението на президента.

ВМРО веднага обвърза дебата за еврореферендума с АЕЦ-Козлодуй

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов веднага използва дебата по искането на президента Първанов за референдум за членството ни в ЕС, за да постави отново акцента върху съдбата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-Козлодуй при присъединяването ни в съюза.

Пред Би Ти Ви Каракачанов заяви, че трябва де се проведат два референдума - първият за съдбата на двата 440-мегаватови ядрени реактори, а вторият за присъединяването на България към ЕС.

След БСП, ВМРО е втората политическа сила, която твърдо подкрепя идеята на президента и в България, както направиха повечето от останалите кандидатки за ЕС, да се проведе допитване до обществото иска ли да влезе в Евросъюза.

Повечето министри, както и управляващото мнозинство в парламента, обаче се отнасят скептично и с резерви към идеята на Първанов за референдум. Дори беше припознат опит президентът да употреби допитването като предизборен инструмент. За това намекна външният министър Соломон Паси, който напомни, че през 2006 г. - когато ще се проведе референдум, ще се проведат и редовните президентски избори.

Според вицепремиерът Пламен Панайотов консенсусът в българското общество в подкрепа на членството ни в ЕС показва, че референдумът всъщност вече се е състоял.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева също се въздържа да подкрепи идеята на Първанов.

Резерви бяха изказани и от управляващото мнозинство в парламента. Най-директен бе Лютви Местан от ДПС, според когото няма необходимост от референдум за ЕС, тъй като дебатът за членството ни върви от 14 години в българското общество. Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев смята, че сега е твърде рано да се говори за допитване, защото има да се свърши още много работа в предприсъединителния процес и този вот трябва да се организира в една спокойна политическа ситуация, каквато в България в момента липсва.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова пък обвърза провеждането на референдума с наличието на добре информирано гражданско общество и постави въпроса дали държавните институции си вършат работата в тази посока.

Председателят на парламента Огнян Герджиков също се изказа с уговорки за идеята, признавайки, че формата на пряк вот се използва в много от страните кандидатки преди членството им в ЕС.

Единствено лидерът на БСП Сергей Станишев прие безрезервно идеята на Първанов, като обясни, че позициите на президента почти на 100 процента съвпадат с вижданията на левицата.

Споделяне

Още от България