Премиерът: От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, до Истанбул няма светофар

Борисов и Вучич откриха магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич присъстваха събота на откриването на магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш.

”Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и Сърбия падна”, каза Борисов, цитиран от БНР.

Събитието бе излъчвано на живо във Фейсбук профила на премиера Борисов.

”От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар“, каза Борисов и допълни, че за България новият участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа.

"Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български", каза по-рано Вучич, цитиран от Танюг.

С пускането утре на отсечката Сърбия завърши изграждането на Коридор номер 10.

Президентът Вучич заяви, че пътят от българската граница до Хърватия ще е около 4 часа, малко повече ще е до Унгария.

Той изтъкна, че магистралата е шанс за инвестиции за целия регион около Ниш и специално отбеляза приноса на българите в Сърбия за развитието на страната.

В края на речта се сръбският президент проговори на български - Благодаря ви, приятели, без вашата помощ това не можеше да стане.

”Сега можем да преценим чии кебапчета са по-добри - българските или сръбските”, пошегува се Вучич.

Българският министър-председател похвали българския език на Вучич на сръбски с думите - Върло лепо.

По-рано сръбският президент благодари на всички, които са участвали в строителството на източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до българската граница.

Във Фейсбук Борисов написа, че догодина по това време и участъкът от Драгоман до Сливница ще е готов. Според премиера по тези платна движението ще е със 120-130 км/ч.

На път за Сърбия той показа от хеликоптер строителството на трасето на аутобана на българска територия.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?