Премиерът отчете: За 100 дни освободихме страната от страха

Назначението на Кирил Желев за шеф на митниците било "по-малко рисков вариант"

"За първите сто дни може би най-голямото ни постижение е освобождението от страха – освободихме страната от страха. Това може да го чуете навсякъде - по улиците, сред бизнеса, сред гражданите", отчете премиерът Пламен Орешарски в сряда пред репортери в парламента, докато хиляди протестиращи отвън вече над 80 дни искат оставката на правителството му.

На този етап не успяхме да убедим една част от българското общество, че работим в негова полза, но се надявам да успеем в следващите сто дни с действия, продължи оптимистично министър-председателят.

Във връзка с протестите той каза, че кабинетът би работил вероятно по-добре в по-спокойна обществена атмосфера. Но също така смята, че сегашната обстановка всъщност го прави "амбициран за още по-бързи резултати, така че да стане ясно за по-широк кръг граждани, че мерките, които взимаме, са насочени към всички”.

Министър-председателят не даде конкретен отговор на въпрос дали съжалява, че е приел номинацията за премиерския пост. "Има много вицове за думичката "ако", но не намирам за необходимо да ги разказвам. Трябва да се гледа напред", заяви той.

Много се надявам да създадем предпоставки следващият проектобюджет да бъде с една доза по-малко постен, но не очаквайте чудеса, каза премиерът. Той разясни, че през следващата година бюджетът ще остане недостатъчен от гледна точка на потребностите на публичния сектор и най-вече на хората, които са вън от пазара и разчитат на социални помощи или на пенсии. Няма да можем да направим кой знае какъв обрат, но ще покажем, че работим в тази посока, добави Орешарски.

Най-важните мерки за следващите сто дни, по думите му, са свързани както с антимонополното законодателство, така и със законодателството за защита на потребителите, разработката на проектобюджета за следващата година, обрат в събираемостта на приходите.

Назначението на Кирил Желев за директор на Агенция "Митници" бе определено от премиера като "по-малко рисков вариант". Пламен Орешарски изтъкна, че този сектор има една-единствена концепция – да подобрява събираемостта на приходите и да пресича контрабандни канали.

"Нека да оставим седмица-две да огледа системата и след това ще съдействам да даде пресконференция и да запознае по-детайлно с инструментариума, плановете за действие и т.н. Времето, през което Ваньо Танов беше в болница, беше достатъчно, за да преценим потенциални различни кандидатури за поста и да се спрем на по-малко рисков вариант като човек, който добре познава системата и с който съм работил и имам лични впечатления”, каза Орешарски. Той не уточни кои са били другите варианти – от най-рискови до най-безрискови.

Споделяне

Още по темата

Още от България