Премиерът отхвърли исканията за оставка и призова Бокова да се смири

"Тя прояви нахалство, не се отказа и отиде да блокира г-жа Георгиева"

Премиерът Бойко Борисов отхвърли като нелогични исканията за оставка на кабинета му по повод неуспеха на Ирина Бокова и заменилата я в последния момент като официална българска кандидатура Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Ден след като Съветът за сигурност на ООН постигна изненадващ консенсус за избора на португалеца Антониу Гутериш, проруският политически фланг, подкрепящ Бокова, изсипа канонада обвинения към Борисов заради оттеглената подкрепа към нея. БСП, АБВ и ДПС изтъкнаха, че на решаващото гласуване в Съвета за сигурност тя се класира по-добре от Георгиева, чиято номинация бе издигната едва преди седмица.

Има и призиви за оставка на Кристалина Георгиева като български еврокомисар – такива бяха отправени от БСП, АБВ, от бившия премиер на БСП и ДПС и настоящ кандидат-президент Пламен Орешарски, но и от съюзника на Борисов в правителството Красимир Каракаченов, лидер на ВМРО и кандидат-президент.

Борисов заяви, че издигането на Георгиева не е било грешка, тъй като за всички е било ясно, че Бокова ще получи поне два гласа "против" от страните с право на вето. Помолен да коментира по-добрия резултат на генералния директор на ЮНЕСКО Бокова, той отвърна с въпрос: "Кое е по-добре като две години се представяше извън тройката?"

Премиерът съжалява само, че "вече принципите не съществуват"

"Единственото, за което съжалявам от този избор е, че вече принципите не съществуват – принципът за жена от Югоизточна Европа. И ние затова атакувахме, след като знаехме, че за г-жа Бокова ще има червени бюлетини, атакувахме с втора кандидатура от Югоизточна Европа. Затова и Унгария, Полша, Румъния, колко държави... пратиха писмо да искат ние да го направим, 'щото друга жена в тази част на Европа, която да има шанс да спечели, нямаше. И затова ние, съобразявайки се с всичко това, изпратихме втора кандидатура. Като оттеглихме първата. Само, че тя не се оттегли, а остана там. Както мъжът ѝ, въпреки всичките опити за оставка, остана в Европейската банка за възстановяване и развитие. И го оставих аз преди 2 години... малко да се смирят", коментира премиерът по време на официалния старт на Европейската служба за граничен и брегови контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Бокова прояви нахалство, като отиде на балотаж с Георгиева

С решението си да остане в надпреварата Бокова "прояви нахалство, не се отказа и отиде да блокира г-жа Георгиева", изтъкна Борисов.

"Така че не виждам нищо, което да не сте го знаели или да не сме го знаели предварително. Не виждам никаква логика в искането по тази тема за оставка, защото всички премиери, извън Гутериш... извън Португалия, би трябвало да си подадат оставки при т'ва състезание", обясни още Борисов. И добави, че неуспехът на българската официална кандидатура се дължи и на факта, че "през тази седмица противопоставянето между Русия и САЩ мина всички граници".

"Като кажа нещо, го чуват в цяла Европа. Заради т'ва ли да дам оставка?!"

"Какво искат – да си върнат Орешарски пак? Прекрасно са се събрали пак – БСП, АБВ и ДПС. Прекрасно! Аз съм се върнал със 180 млн. лева вчера, събрали сме 3.7 млрд. повече в бюджета. Виждате как сте дошли тука по магистралите. Днеска стартираме неслучайно... половин Европа е дошла и ни гледа на живо. Европейската гранична полиция тука в България съм ги докарал. Като кажа нещо, го чуват в цяла Европа. Заради т'ва ли да дам оставка?! За да дойде някой, който да се крие и да минава през задния вход, т'ва ли искаме?! Ако го искаме, к'вото си изберем... мисля, че достойно и с цялата си сила и енергия съм се преборил затова, което има днеска. То е много, повярвайте ми", отплесна се в типичен гневен изблик премиерът.

Не се срамувам, че една комунистическа фамилия не съм осигурил следващите 5 г.

"От кое да се срамувам? Че на една комунистическа фамилия не съм осигурил следващите 5 години. 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и к'во ще се отрази т'ва на българина", добави той, попитан дали все пак не изпитва срам от поведението на правителството по време на конкурса за генерален секретар на ООН.

Външният министър: Бокова нямаше никакви шансове

Смяната на българската номинация за ООН беше "наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, за да се даде възможност на Източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН", заяви външният министър Даниел Митов.

"Трябва да признаем откровено, че г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че и след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които ѝ наложиха вето. Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия и българското правителство беше наясно с това", написа той в официалния си профил във Фейсбук.

По думите му, макар Георгиева да е получила "много симпатии" след изслушването си, "е несериозно да се смята, че само за три-четири дни тя би могла да има успешен резултат още при първото гласуване".

"Пречки се преодоляват постепенно и чрез кампания. Бързият избор на г-н Гутериш обаче не ни даде време да се справим със задачата. За съжаление се оказа и, че уверенията на някои държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, че държат да бъде избрана жена от Източна Европа също не бяха спазени", добави Митов.

"Трябва да кажем и нещо друго: цялата минала седмица слушахме как от опозицията ни убеждаваха, че тези индикативни гласувания нямали абсолютно никакво значение. И как тепърва започвало състезанието. Не само, че индикативните гласувания имат значение, но те са и изключително важни. И виждаме, че около тях се оформя консенсусът за избора. Г-жа Бокова беше трета, след това пета, после шеста, вчера шеста, т.е. тя изобщо не променя резултата си освен в малки амплитуди с един-два гласа. Тя беше в средата на класирането и нямаше абсолютно никакви шансове. Още повече, че вчера ѝ беше наложено вето от две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност", отбелязва още външният министър.

БСП и АБВ настояха и за оттеглянето на Кристалина Георгиева от ЕК

Оставката на кабинета бе поискана няколко часа по-рано от опозицията в парламента, като лидерите на БСП и АБВ настояха и за оттеглянето на Кристалина Георгиева от вицепрезидентския пост в ЕК.

Оставката на кабинета бе поискана и от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира пред журналисти, че пренасочването на подкрепата на кабинета от Бокова към Георгиева в последния момент е изложило България пред света.

Първанов иска оставка от Георгиева и извинение от Меркел

"Мисля, че достойното е г-жа Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно", обяви лидерът на АБВ Георги Първанов, който бе основният двигател за издигането на Бокова през февруари т.г. Той добави, че след този "морален крах" не виждал как Георгиева ще продължи да работи и ще гледа хората в очите.

"Отделна тема е поведението на така наречените европейски лидери, каквито в последно време никак ги няма. Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България, трябва да последва някакво извинение", каза още лидерът на АБВ, визирайки промяната на курса на българското правителство

"Ако не беше факторът "Кристалина Георгиева", Ирина Бокова можеше и щеще да бъде избрана за генерален секретар на ООН", убеден е Първанов, а решението на Бокова да остане в надпреварата в лично качество коментира с думите "и сам войнът е войн".

Нинова: Вотът на недоверие към кабинета е тема №1 за БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори, че кабинетът "Борисов" е продал националния интерес, обслужвайки друг, тъй като след гласуването е станало ясно, че единственият български кандидат с шанс за избор е била Ирина Бокова.

"С издигането на втора кандидатура Бойко Борисов и българското правителство умишлено дискредитираха Ирина Бокова и отнеха възможността на България да има свой представител на най-високия пост в ООН", добави Нинова, определяйки като лъжи твърденията, че Кристалина Георгиева има по-големи шансове за победа.

Лидерът на социалистите заключи, че оттук нататък вотът на недоверие към правителството е тема номер едно за БСП, уточнявайки, че с колегите ѝ са готови да обсъждат и вот за цялостна политика, каквито предложения направиха от ДПС и АБВ.

ДПС попита кой олигарх стои зад променената подкрепа от кабинета

Мустафа Карадайъ призова правителството да подаде колективна оставка за колективното си решение.

"Световни медии излязоха със заглавия, че чистият избор на генерален секретар на ООН стана мръснишки чрез включване на олигарси и задкулисие, като посочват и олигарха", каза лидерът на ДПС, добавяйки, че е важно да се види дали правителството ще има доблестта да отговори на въпроса кой е този олигарх и кой стои зад смяната на българската номинация за генерален секретар на ООН.

Цветанов: Всички може би носим донякъде вина

"Когато двама се карат и вътрешнополитическият проблем излиза извън пределите на страната, сами разбирате, че всички може би носим донякъде вина за това, че не се консолидирахме и че нямаше единност по нашата номинация", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му нагласите в ООН следващият генерален секретар да е жена от Източна Европа оставили управляващите с впечатлението, че издигането на втора българска кандидатура в последния момент "ще бъде възможният вариант за гласуване за една от тези две жени".

"Взимането на това решение е геополитика, взимането на това решение между великите сили и от тази гледна точка България искаше да се възползва от това, което беше направено като анонс преди години за това, че бъдещият секретар на ООН ще бъде от Източна Европа и ще бъде жена", добави Цветанов с обобщението, че "и едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, които са в ЮНЕСКО и в ЕК, и им желаем успех".

Каракачанов ще търси сметка на кабинета, но след изборите

Кандидат-президентът на ПФ и "Атака" Красимир Каракачанов призова премиера и външния министър да поискат Кристалина Георгиева да си подаде оставката от ЕК. Това, което тя направи, беше обслужване на чужди интереси, а не доброто име на България, каза той.

Според Каракачанов основните причини за провала на българските кандидатури са две – болните амбиции на Георгиева и липсата на гръбнак и достойнство в българската външна политика. "На практика България се поддаде на внушенията на Меркел", каза Каракачанов. Според него резултатите от гласуването за генерален секретар на ООН показват, че когато правителството взема подобни решения, без да се консултира сериозно нито с партиите в парламента, нито с обществото, се правят грешки.

От думите му все пак се разбра, че ПФ няма да се присъедини към искания вот на недоверие към кабинета преди президентските избори, но след това ще търсят сметка на правителството заради външната му политика.

Паси: Премиерът нови вина за най-големия външнополитически провал на страната

"Това е най-големият външнополитически провал на България в последните 25 години. Кампанията се водеше по сбъркан начин, на ръчно управление от премиера на България", коментира пред Нова тв бившият външен министър Соломон Паси, който бе сред основните фигури в кампанията за издигане на Бокова.

По думите му отговорността за този провал е еднолична на българския министър-председател. Според него причината е, че той е некомпетентен и не се е посъветвал с правилния екип.

С контратеза излезе шефът на НИМ Божидар Димитров. "Бойко Борисов има вина, както и цялото правителство, за неизбирането на една от двете ни кандидатки, толкова колкото и за войната в Сирия или за облак от скакалци, който идва от Африка”, коментира той пред Фокус.

Както е известно, правителството номинира вицепрезидента на ЕК в последния момент, като на гласуването преди ден тя е била подкрепена от 5 държави, сред които 2 постоянни членки, 8 държави са били "против", сред които две постоянни членки, а 2 са гласували "без мнение". Кандидатурата на Ирина Бокова е била подкрепена от 7 държави, 7 са били "против", а една държава се е въздържала.

Споделяне

Още по темата

Още от България