Премиерът отказа да говори за номинацията на Цацаров

снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отказа да отговори в петък в Народното събрание на въпроси за издигането на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия. Настоящият главен прокурор има подкрепата на ГЕРБ, "Обединение патриоти", ДПС и "Атака".

Засега само лидерът на БСП Корнелия Нинова в лично качество обяви, че ще гласува "против". Но не за друго, а понеже смята, че ръководителят на комисията трябва да бъде назначаван от президента.

Преди ден от Загреб премиерът каза, че няма нищо общо с номинацията на Цацаров.

"Това е работа на парламентарните групи и на парламента. Аз много рязко разделям работата на парламента, кабинета и институциите", обясни премиерът, който е и лидер на ГЕРБ.

Тезата на премиера, че "рязко" отделя работата на парламента и правителството обаче не издържа на елементарна проверка. Той неведнъж е "нареждал" и "казвал" на депутатите си да приемат дадена поправка или да прегласуват решение, което се е сблъскало с остра обществена реакция.

По-рано тази година, например, той нареди на депутати да бъдат върнати преференциите в Изборния кодекс, след като преференциалното гласуване бе буквално обезсмислено с поправки в закона, прокарани от ГЕРБ и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България