ДСБ в оценка за стоте дни на правителството:

Премиерът отсъства от политическия разговор в страната

Радан Кънев

Премиерът Пламен Орешарски напълно отсъства от политическия разговор в страната, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в оценка за първите сто дни на правителството на Пламен Орешарски. Той допълни, че традиционните "100 дни", които се дават на всяко правителство, преди да бъде оценено, са изтекли още на 14 юни (на 17-я ден), когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС.

"Чуват се позициите на Сергей Станишев, на Лютви Местан, но не и на министър-председателя. Това е правителството с най-ниско обществено одобрение на стотния си ден, кабинетът няма международна легитимност и доверието на европейските ни партньори е сериозно разклатено", допълни Кънев.

Лидерът на ДСБ каза, че по основните три приоритета в управленската програма на БСП и ДПС - икономическо възстановяване, социална политика и укрепване на държавността, не са предприети никакви мерки.

"Няма дори намек за борба с монополите, а извършената актуализация на бюджета натовари държавата с нов публичен дълг в полза на близки до управляващите бизнес кръгове", каза Кънев.

По думите му и безработицата не е намаляла, а социалният пакет от мерки липсва в управленската програма. Той напомни, че от актуализацията на бюджета едва 4 процента отиват за социални разходи и изрази подозренията, че промяната е била направена, за да се обслужат интересите на близки до властта олигарси, докато събираемостта на данъците намалява.

В същото време продължават партийните назначения и уволнения, като в държавната администрация се извършва чистка, отбеляза още той.

Лидерът на ДСБ повтори позицията на партията, че "Сергей Станишев, за да запази партийния си пост, "е дал държавата на концесия на мафията, олицетворена от върхушката на ДПС".

Кънев коментира още, че партиите от Реформаторския блок ще представят предложения за мерки в основни направления на държавната политика - правосъдие, икономика, администрация, граждански контрол. "Тези предложение ще бъдат заявката на Реформаторския блок за политическа алтернатива", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ обяви още, че решението дали Реформаторският блок ще се яви като коалиция на изборите ще се вземе през октомври или ноември. "ДСБ призовава своите членове и симпатизанти да се включат в протестите срещу правителството", каза Кънев и добави, че партията подкрепя организирания от протестна мрежа граждански протест на 4 септември.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?