Премиерът отвори дискотеките и баровете

Вирусът вероятно е станал по-заразен, но не се кара по-леко, казва доц. Ангел Кунев

Снимката е архивна, БГНЕС

Нощните заведения отварят отново от понеделник, 13 юли. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева след среща с Асоциацията на собствениците на заведения. Тяхната работа беше ограничена на 10 юли заради ръста на новите случаи на коронавирусната инфекция.

Условието е на открито и закрито да няма повече от един човек на квадратен метър и при спазване на всички противоепидемични мерки за дезинфеция и дистанция. На една маса трябва да има до четирима души. На входа на заведенията ще се мери и температурата на посетителите.

Правителството отмени и ограничението до 30 присъстващи, което наложи само преди два дни за семейни и групови събития. Условието е между присъстващите да има дистанция от 1.5 метра и да се спазват правилата за дезинфекция. Начева допълни, че при промяна на ситуацията и нужда от нови ограничения, те ще се обсъждат с асоциацията на заведенията.

Попитана, какво се е променило за три дни, за да падне забраната, Жени Начева посочи, че досега не е имало правила, а вече такива са разработени.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов призова членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса да проведат дебат с всички медицински експерти, които се обявяват срещу ограниченията. Тогава той заплаши, че ако такъв дебат не се проведе, ще отвори отново нощните заведения.

Членовете на щаба отказа да проведат дебат и Борисов отвори клубовете.

"Заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не смятаме, че сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а заетите в него са 80 000 души", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията", допълни Алибегов.

Няма да влизам в дебат

По-рано през деня главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отхвърли настояването на премиера Бойко Борисов за организиране на медицински публичен дебат за коронавируса.

"Аз имам отрицателно мнение за един такъв дебат, защото ние няма да се съберем да си говорим, а да си викаме", каза Кунчев пред БНР. Той е заместник-председател на Националния оперативен щаб за справяне с коронавирусната инфекция.

Доц. Кунчев опроверга и казаното от премиера преди месец, че мерките се разхлабват, защото специалистите му били обяснили, че вирусът е отслабнал. Експертът каза, че има доказателства, че вирусът се разпространява по-лесно, но не и че се прекарва по-лесно от хората. Така и не стана ясно кой специалисти са обяснили това на премиера, който пусна дори публиката на стадионите по искане на фенклубовете.

За протестите и рисковете от разпространяването на заразата, Кунчев призова хората към отговорно поведение: "Както се държим, такива плодове ще берем само 4-5 дни след това". Той отбеляза като положителен факта, че много от хората на демонстрациите са били с маски и са спазвали дистанция.

Притеснителен е броят на хората в болница

Ангел Кунчев каза, че не е толкова притеснен от нарастването на броя на новите случаи, колкото от нарастването на броя на приетите в болница.

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт", каза Кунчев. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов обясни, че е разпоредил на Националния оперативен щаб да организира публична дискусия с тези, които твърдят, че коронавирусът не е опасен. Борисов се закани, ако дебатът не се организира, той ще разпореди отваряне отново на дискотеки и барове.

"Накарах им се на (Венцислав) Мутафчийски, и на (Тодор) Кантарджиев, и на (Ангел) Кунчев – направете публичен дебат. Поканете всички, които считат, че няма коронавирус, че не е опасен и спорете медицински. Ние в момента имаме медицински проблем", каза Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Експертите от щаба обаче никога не са показвали желание да участват в подобни дебати. Доц. Кунчев се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичката криза.

"Оставете ни да работим. Ако не, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев. Според него причините са нарастването на случаите са две.

"Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема", каза той. По думите му намесата на политиката няма да доведе до добри резултати:

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", каза той.

Болниците са по-подготвени

Доц. Кунчев уточни, че в момента болниците са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла":

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус