Премиерът пак повтори, че КРИБ му препоръчал министри за първия кабинет

Настоя президентът да "ревизира" думите си по негов адрес

Традиционното встъпително изказване на премиера в началото на правителственото заседание тази сряда имаше едно основно послание – че той няма нищо общо с олигарха Делян Пеевски. Словото му бе разделено на две части – едната за приватизацията на "Булгартабак", с която Борисов увери, че нямал нищо общо, а другата – задочен според с президента Росен Плевнелиев на тема кой го предложил навремето за министър в първия кабинет на ГЕРБ.

Преди ден държавният глава отхвърли твърдението на Борисов, че е бил назначен за регионален министър в първия кабинет на ГЕРБ по предложение на кръга "Капитал" и каза, че никога не е бил част от "задкулисието на "двете каки" и "двамата батковци"”.

Борисов каза в сряда, че не е съгласен с "част от констатациите" на Плевнелиев и го призова да "ревизира" думите си.

"Не знам какво е гледал или какво са му предали. Аз казах една истина, която всички вие добре я знаете. При съставянето на предишното правителство от кмет станах премиер и трябваше да посоча 16 министри, 50-60 заместник-министри, шефове на агенции след провала на тройната коалиция. Аз не знам дали някоя партия има толкова подготвени хора, които веднага да поемат постовете", заяви Борисов.

По думите му по това време е имал срещи със синдикатите, с КРИБ, чиито председател тогава е бил издателят на "Капитал" Иво Прокопиев.

"Оттогава до днес непрекъснато поддържаме връзка със синдикати, браншови организации, работодателски организации. Тогава съм се обърнал към КРИБ да намерим най-подходящите хора във финансово-икономическата сфера. Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега, гледам, бягат от това, може би не им харесва "Кръгът Капитал" като дума, приемам го това", коментира Борисов.

Тезата за "кръга Капитал" е сред опорните точки на Борисов и поддържащите го медии, които са под контрола на Пеевски. "Капитал" пък е издание с критична позиция към правителството и именно там излязоха разследвания за източването на КТБ и ролята на Пеевски в него.

От няколко години начело на КРИБ е бизнесменът Кирил Домусчиев. Борисов не е споделял какви съвети му дава той.

В понеделник министър -председателят даде обширно интервю пред Нова тв, в което заяви по адрес на Прокопиев: "В началото ми влияеше на мен". В същото интервю обаче премиерът многократно увери, че е независим и "над мене няма никой", но в същото време сподели, че Прокопиев бил предложил и министри в първото му правителство.

В отговор най-напред самият Иво Прокопиев заяви, че доколкото е имал отношения с ГЕРБ в периода 2008-2009 г., те са били единствено институционални - в качеството му на председател на КРИБ – че не е имал лични отношения с Борисов. "Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на КРИБ (от оня период), част от хората в екипа бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена изцяло по политическите механизми на ГЕРБ, с които КРИБ никога не е имал общо“, написа Прокопиев.

Росен Плевнелиев пък припомни, че идва от бизнеса и е бил част от икономическия екип на ГЕРБ.

"Всяко негово интервю (на Борисов – бел. ред.) е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно", каза държавният глава във вторник.

В сряда премиерът каза, че с Росен Плевнелиев са се познавали още когато в качеството си на кмет на София е направил първа копка на Бизнес центъра.

"Но гаранциите, че тези хора ще бъдат добри министри тогава са такива, каквито Реформаторският блок ни е дал за тези министри, които са тук сега", добави Борисов.
Той каза още, че с Росен Плевнелиев и като министър, и като президент, са работили прекрасно.

"Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидени? Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила. Надявам се той също да гледа и да чуе каквото съм казал", посочи премиерът и изрази надежда да продължат да работят заедно така, както са работили в последните повече от пет години.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?