Борисов косвено обвини съда за стрелбата по Златомир Иванов

Премиерът пак призова за "здравословен" арест за неокончателно осъдените

Снимка: БГНЕС

Хора с присъда на първа инстанция като Златомир Иванов-Баретата трябва да стоят в ареста. Това е здравословно и за тях. Така премиерът Бойко Борисов коментира във вторник показната стрелба срещу подсъдимия Иванов пред входа на Съдебната палата в 9.30 ч. сутринта.

Златко Баретата бе осъден на 8 години затвор от Софийския градски съд като лидер на престъпна група за разпространение на наркотици. Той няма право да се придвижва свободно, защото съдът му е наложил втората най-тежка мярка за неотклонение "домашен арест". Това трябва да се контролира от МВР, но няма как и да бъде вкаран в бронираните коли на съдебна охрана. Иванов бе прострелян, докато отиваше на делото си в Съдебната палата.

"Винаги съм твърдял, че когато за извършено престъпление има присъда на първа инстанция, тези хора трябва да стоят в ареста. Това, първо, е здравословно за тях и за тяхното здраве. Ако той не беше под домашен арест, за да си ходи сам в Съдебната палата - хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест, отиват по съвсем друг път, със специална охрана, през вътрешния двор (с вход откъм задната част на Съдебната палата-бел.ред). Това е много лесно място за стрелба (централният вход на Съдебната палата на бул. "Витоша" – бел.ред.). Знае се в колко часа има съдебно дело и че той ще бъде там", разясни компетентно премиерът Борисов по време на делови обяд с представители на Американската търговска камара.

Според него причината за стрелбата е, че по време на съдебния процес на първа инстанция "са се чули много истини" за организираната престъпност. "При издаването на присъдата на първа инстанция, са разпитани много свидетели, много истини са се чули, които не са се знаели. Особено когато става въпрос за организирани престъпни групи", уточни премиерът.

Той изрази надежда, че в България "един ден ще имаме напредък в корекциите на тази част от законодателството" и хората с присъди на първа инстанция ще си стоят по арестите.

Борисов за първи път разви тезата си по повод бягството на братя Галеви през май миналата година. Казусът тогава беше напълно различен. Двамата бяха оправдани на първа инстанция и освободени от ареста, но след това апелативният съд ги призна за виновни, но не промени мярката за неотклонение, защото те се явяваха примерно на всички съдебни заседания.

В крайна сметка Борисов обвини съда за бягството на Галеви. Той изрази мнението си, че "в момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда - идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора". Правосъдният министър Диана Ковачева обаче не посмя да прегази сама законите и практиката на Европейския съд по правата на човека като предложи законопроект с идеите на премиера. Поради това тя прехвърли отговорността и попита Върховния касационен съд дали може да издаде тълкувателно решение, с което съдиите да бъдат задължени да хвърлят хората в затвора още след първа инстанция.

ВКС върна топката при управляващите само преди два месеца. Решението на върховните съдии бе, че съдията не може да праща с чукчето в затвора всеки неокончателно осъден, защото това противоречи на сега действащия Наказателно-процесуален кодекс. Магистратите напомниха на изпълнителната власт, че подобна препоръка противоречи и на практиката на съда в Страсбург, но премиерът явно не е чул за това.

Коментирайки стрелбата срещу Баретата, вътрешният министър Цветан Цветанов също предпочете да говори за вината на съда.

"Ако той беше с постоянна мярка за задържане под стража, нямаше да се стигне до инцидента. От гледна точка на правоохранателната система вярвам, че колегите ще вложат всички усилия и ще можем да разкрием поръчителите и извършителите на това покушение", обяви МВР-министърът от Брюксел.

Също като началника си, Цветанов има дълъг опит с коментарите по мерките за неотклонение на обвиняеми и подсъдими. Преди две седмици той създаде сериозен скандал с акция М.И.Л.Е.В., която бе кръстена от полицията на търновския окръжен съдия Теодор Милев. Цветанов бе ядосан, че съдия Милев и двама негови колеги са пуснали под домашен арест доказан епилептик и обвини съда. Министърът обаче пропусна факта, че контролът върху задържаните по домовете им е точно на неговите подчинени.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който, придружаван от Цветанов, е на първото си посещение в Брюксел като новоизбран шеф на държавното обвинение, бе значително по-обран в коментарите си. Според него покушението е "възможно най-бруталното посегателство не с оглед на фигурата (на Златко Баретата), а на мястото (пред Съдебната палата), което показва съзнание за пълна безнаказаност".

Цветанов и Цацаров коментираха случилото се след срещата си с главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.

Споделяне

Още по темата

Още от България