Премиерът подкрепи Москов за данъка върху вредните храни

Чакащите за онкодиагностика намаляват след откриването на циклотрон в “Александровска болница“

Премиерът Бойко Борисов заяви в петък, че здравният министър Петър Москов има пълната му подкрепа относно предлагания данък върху вредните храни.

“Най-добре и най-щастлив ще е министърът на здравеопазването Петър Москов, както и аз, ако имаме 0% събираемост от този данък. Това, което българите и българчетата се хранят и пият, да е абсолютно безвредно. Това ни е целта на това занятие“, каза Борисов.

Двамата с Москов откриха в петък циклотронен комплекс в “Александровска“ болница, където ще се произвеждат изотопи за най-модерната и прецизна диагностика на онкологични заболявания с РЕТ-скенер.

Борисов използва повода, за да обясни, че именно храненето с некачествени храни е една от причините за големия брой онкологични заболявания.

“Когато си задавахме въпрос с министъра какво води до това - започваме с некачественото и най-вече с неправилното хранене на българина - вредните храни, вредните навици, които за съжаление още от деца се налагат в бита. Виждате какви храни се ядат, какви енергийни напитки се пият и като минат 40-50 години, започват масово да се разболяват“, каза премиерът.

Той повтори, че целта не е да се събират пари от данъци и не случайно “страната ни е с най-ниските данъци в ЕС“. Затова Борисов посочи, че не може да има по-ниска ставка на ДДС за лекарствата.

“В една социална държава, където се дават коледни и великденски надбавки това трудно може да стане“, посочи премиерът.

По повод резервираната позиция на финансовия министър Владислав Горанов относно данъка върху вредните храни Борисов коментира по-рано пред Нова телевизия, че “на финансовия министър не му е работа да прегръща каквито да било идеи, а да пази дефицита, да не дава на министерствата да харчат над лимитите си и приходната администрация да събира повече пари“. Все пак Борисов е предупредил Москов да огледа данъка, “така че да не създадем от нещо добро негатив“.

Москов също обяви, че ще се радва да няма приходи от новия данък, но все пак очаква постъпления, защото каза, че след въвеждането му родителите няма да има нужда от дават по 2.50 лв на училищата за хранене на децата им, а тези средства ще се отпускат през делегираните бюджети.

Москов съобщи, че с открития в “Александровска“ болница циклотронен комплекс 500 души годишно повече ще могат да се изследват. Премиерът го поздрави, че с направеното все по-малко хора ще чакат и ще се притесняват. “Представете си, какво им е на тези, които като гледат, че е мъгляво времето и не работи аерогарата и не могат да им дойдат изотопите и не може да му се проведе лечението, каква мъка и какво нещастие е това“, коментира Борисов.

Доскоро страната ни внасяше изотопите от Австрия и Унгария, а от скоро се произвеждат във Варна, където се намира вторият РЕТ-скенер. Сега и Александровска болница ще произвежда изотопи за собствените си нужди.

Директорът на болницата Костадин Ангелов обяви, че в момента има записани пациенти, които чакат да минат през скенера чак в края на януари 2016 година. В момента преминават 4 дни в седмицата средно около 12 пациента на ден. “Амбицията ни е да преминават между 14-15 пациенти дневно 5 дни в седмицата“, каза Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?