Премиерът подкрепя по-късно затваряне на остарели блокове в ТЕЦ "Варна"

Премиерът подкрепя по-късно затваряне на остарели блокове в ТЕЦ "Варна"
Българската държава ще подкрепи пред европейските институции искането на компанията ЧЕЗ за удължаване на срока на работа на три блока на ТЕЦ "Варна", които са остарели и трябва да бъдат затворени защото не отговарят на европейските изисквания за опазването на околната среда. Отлагането на тяхното спиране обаче ще е до влизането в експлоатация на нова модерна енергийна мощност на централата. Това заяви във вторник по време на посещението си в електрическата централа премиерът Сергей Станишев, който е на предизборна обиколка из страната. Обещанието му може да се приеме и като политически ход, защото след два месеца не е ясно дали следващото правителство ще е склонно да спази поетото обещание. 

Според комплексните разрешителни за мощностите на ТЕЦ "Варна" I блок на централата трябва да бъде затворен от 1 януари 2010 г., II - една година по-късно, а III – на същата дата през 2012 г. Чешката компания, която приватизира централата, обаче иска блоковете да работят до края на 2013 г., когато ще влезе в експлоатация новият парогазов блок. Инвестицията в изграждането му е 770 милиона евро, съобщи Ян Вавера, председател на Съвета на директорите на ЧЕЗ.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас призна пред Mediapool, че запазването на трите блока в експлоатация ще коства на централата допълнителни средства за закупуване на парникови емисии, тъй като в момента дружеството има разпределени квоти въглероден двуокис, които може да изхвърля в атмосферата, на база на разчети със спрени в съответните години блокове.

Допълнителната работа на мощностите ще означава превишаване на определените от екоминистерството количества въглеродни емисии и по-големи разходи, които обикновено дружествата се опитват да вкарат в цената си.

Ян Вавера допълни, че ръководството на централата планира IV, V и VI блок да останат като производствени мощности и след изграждането на планираният парогазов блок. Павлас уточни, че намеренията са блоковете да останат като студен резерв, който да се ползва от НЕК при върхове натоварвания на потреблението и за което държавната електрическа компания ще трябва да плаща такса за разполагаема мощност.

Според Станишев за удължаване на срока на работата на първите три блока е необходимо да има ясна модернизационна програма. Готов съм да подкрепя всяко дружество в енергетиката, което има такъв план за модернизация, каза премиерът, цитиран от БТА.

Премиерът посочи, че според него планираният нов блок е най-добрият вариант от екологична гледна точка. Той ще може да работи 30 години и ще е с мощност 880 мегавата.

От три месеца в ТЕЦ-Варна работи само един енергоблок заради кризата, каза още Ян Вавера. По думите му причината за това е, че няма потребление. От 1 април спряхме и доставките на въглища, чакаме кризата да премине, посочи още Вавера.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?