Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...”

1 коментар
Премиерът: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...”

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..." Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, според най-новите записи от подслушани телефонни разговори.

Репликата е от един от четирите разговори, чиито стенограми бяха разпространени в петък, отново от в. "Галерия". Повод за разговорите е акция на митничарите срещу Михаил Михов, собственик на бирената фабрика, която произвежда бирите "Леденика" и "ММ". Към този момент обаче пивоварната е вече без лиценз. Той ѝ е отнет заради нарушения на митническото и данъчното законодателство.

Във флашката със записа, която е била предадена лично на зам.-главния редактор на в. "Галерия" и главен редактор на "Гласове" Явор Дачков, има и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антони Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

Ако се съди по някои от репликите в тях, разговорите по всяка вероятност са водени на 13 или 14 март миналата година. Още в първия си разговор с премиера шефът на митниците казва, че заминава "утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната...". Справка в сайта на Агенция "Митници" показва, че 15 и 16 март 2010 г. в Охрид се е провела годишната конференция на директорите на митнически управления от Европейския регион в рамките на Световната митническа организация.

С други думи, Танов обсъжда проблеми с пивоварната в Мездра повече от месец след като на нея ѝ е отнет лиценза.

По време на разговора си с Танов, премиерът му нарежда: "Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...", което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на "Леденика".

От разговора на Танов с прекия му началник, финансовия министър Симеон Дянков, пък става ясно, че собственикът на пивоварната е имал договорка с властите въпреки отнетия лиценз, да бутилира вече произведената бира. В деня на записаните разговори обаче фабриката се е занимавала не просто с бутилиране, а с ново производство.

Когато научава това, Дянков казва на Танов: "Ако има нещо ги затваряй". "Шефът ще подскочи страшно много", отвръща му директорът на митниците.

Ако се докаже автентичността на записите, те са първото безспорно доказателство за това, че лично министър-председателят слага "чадър" над лица и фирми, уличени в злоупотреби.

Борисов се усъмни в записите, Странджев ги потвърди

Борисов заяви пред парламента, че ще коментира, когато прокуратурата се произнесе дали разпространените аудиозаписи са истински или пипани. В същото време уволненият по настояване на премиера бивш заместник на Танов – Антони Странджев – призна пред "Гласове", че изнесеният негов разговор с шефа на митниците е автентичен на 100%.

Борисов се оправда, че е звънял на Танов, защото Георги Първанов му се обадил, че митниците натискат по неправомерен начин президента на федерацията по баскетбол Михов.

Самият Борисов казва на Танов: "...поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам".

Злополучно фиаско на операция "Совите"

На 19 февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лиценза на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

Това става в рамките на операция "Совите" на финансовото министерство, в която бяха включени внезапни проверки на производители, вносители и търговци на акцизни стоки.

В пресата се появяват публикации, според които при внезапна проверка, осъществена от митническа мобилна група и служители на Териториално митническо управление Лом е установено, че липсват документи за извършване на дейност, липсва регистър "Дневник на складовата наличност", липсват измервателни уреди и охранителни заграждения на част от данъчния склад, като той граничи със склад на търговска фирма.

Проверката е установява също липса на автоматизирана система за отчетност, която да позволява извършването на контрол в реално време на постъпващите суровини, произведените и складираните акцизни стоки. В склада е имало монтиран един измервателен уред, който не е сертифициран и не позволява качествено измерване на преминалата акцизна стока. Въз основа на констатираните нарушения се прекратява действието на Удостоверение за регистрация на независима малка пивоварна.

Отнемането на лиценза за данъчен склад означава, че предприятието въобще не може да произвежда бира. Компанията "Леденика и ММ" АД, която е собственик на пивоварната в Мездра, обжалва издадения акт в съда. В края на март стана ясно, че фабриката е получила временно разрешително, за да може да бутилира количествата бира, които са били в процес на производство при запечатването на предприятието. Върху това количество е бил платен акциз в размер на 120 000 лв.

Мишо Бирата се срещал със съдия Генков преди да му върнат лиценза

Със свое решение от 7 юни 2010 г. Административният съд в София е отменил решението на Агенция "Митници", след като фирмата го е обжалвала.

Според проучване на "Галерия" Михаил Михов е вечерял със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков през лятото на миналата година, след което лицензът е върнат. Междувременно фабриката е получила кредит от СИБанк.

Борисов спира проверка, а Танов предлага сделка на нарушител

Ако записите се окажат автентични, разследването трябва да приключи поне с двама обвиняеми – Бойко Борисов затова, че е спрял проверка на митниците, а Ваньо Танов затова, че е предложил сделка на собственика на фабриката-нарушител Михаил Михов.

Ако към тях двамата се прибави и Антони Странджев, който "урежда" въпроса с шефа на ломската митница, може да се говори за организирана престъпна група по върховете на властта, с която да се заеме новият специализиран съд.

В първия записан разговор с Борисов – Танов се разменят следните реплики:

Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В. Т. Да?

Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".

Б. Б. Да.

В. Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата" … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…

Б. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т. Ами то е станало по обаждане…

Б. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В. Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Михов: Аз съм се разбрал с всички власти и съм си плащал

От записите освен това става ясно, че Михов не е спирал да си "плаща", за да не го закачат властите.

В разговора с бившия си заместник Странджев, Танов цитира думи на бизнесмена Михов: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене".В отговор на това Странджев казва: "Той нека да си е плащал на предишните", а Ваньо Танов добавя: "Ами, хубаво, ама...резултатът ще бъде кофти".

След като се разбират стоката да бъде взета от Володя Богданов (шеф на митницата в Лом) и да се чуят по-късно, в записа се получава смущение. От "Галерия" смятат, че това не е прекъсване, а шум и същият разговор продължава с думи на Танов: "... той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението...".

Директорът на митниците обяснява, че няма как да се обади на Михов, защото му няма телефона, Странджев също. Заместникът обаче заявява: "Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъним сега по телефона".

Борисов: "К'во става?" Танов: "Ще ги решим нещата"

Третият разговор е кратък и е между Борисов и Танов. "К'во става?", пита премиерът и Танов обяснява, че не е успял да се свърже с Дянков, но се е свързал със служителите и че се е разбрал с тях. "Ще ги решим нещата", уверява Танов, а Борисов отвръща: "Добре".

Танов и Дянков обсъждат дали да се спре незаконно работещата пивоварна

Целият пъзел по случая се допълва от четвърти разговор. Той се води между Танов и Дянков и от него става ясно за разнобой между премиера Борисов и финансовия министър, който е искал фабриката да бъде запечатана веднага.

От съпоставката на останалите разговори може да се предположи, че след като говори с премиера Борисов, със заместника си Антоний Странджев и пак с Борисов, Танов се обажда на финансовия министър. Възможно е обаче и разговорът с Дянков да е първи в поредицата.

Ваньо Танов (В.Т.): Здравей. Извинявам се, че пак ви притеснявам по туй... Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в... и те работят на намалено сцепление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено сцепление, за да не бъдат хванати, че работят.

Симеон Дянков (С.Д.): Ами, спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм обещавал.

В.Т.: Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението.

С.Д.: Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и каза: "Ти се оправяй". Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че, ако има нещо, ги затваряй.

В.Т.: Аз исках да знам. Да не би да му е казано: "Абе, ти си работи, докато минеш през съда". Той сигурно е казал: "Аз в съда ще си платя и ще се оправя". Това исках да знам, защото сега като му напишем акта и той посмъртно никога няма да си върне лиценза.

С.Д.: Не, не, нямаме никакво разбирателство. Така, че си действай спокойно.

В.Т.: Ммм... шефът ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълнявайте...

С.Д.: Добре. Бойко да подскочи. Той беше казал аз да се оправям. Така че ще се оправям.

В.Т.: Тук има свръхконтрол и той не е само на едно място, а навсякъде, за всички. И тука веднага го узурпират. И сега аз трябва да кажа: "Недейте пишете. Недейте вършете работата".

С.Д.: Да, де да. Не, не, не. Действами си, действайте, аз ще ги поема.

В.Т.: Добре.

С.Д.:Ще поема. Хайде, чао.

В.Т.: Чао

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Анонимен
    #1

    Свинщина

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.