Премиерът поиска атрактивен футбол, иначе няма да инвестира в стадиони

Премиерът поиска атрактивен футбол, иначе няма да инвестира в стадиони

“Искам Футболният съюз, футболните хора да предложат как футболът да стане толкова атрактивен, както беше преди години и да са пълни стадионите”, каза премиерът Бойко Борисов, след откриването на ремонтираната база на Български национален тенис център “Карлсберг” в Борисовата градина в София.

“Да има много състезания на тези съоръжения – поне 30 сериозни мача. В момента, в който ми предложат такъв вариант, имаме готовност да започнем четири стадиона, включително - национален. Но да започна да правя национален стадион за 10 мача или 15, на няколко години да се играе там и на него да присъстват 3 - 4 хиляди...Това са пари и няма да го направя”, обяви Борисов, цитиран от “Фокус”.

“Включително и базата за националния отбор. Ние сме готови с документите, но има ли смисъл? Вместо тези пари, плюс тези, които сме готови веднага да сложим – да се направи срещу Спортната зала на 4-и километър едно съоръжение за около 20 000 – 30 000 души, кокетно, приятно – като база и на националните отбори. И защо да правим такива разхищения – за всеки клуб да има своя база, след като нямат пари дори да я поддържат? Ако минете сега по софийските грандове – даже не са боядисани стадионите. За 20 години не са намерили пари боя да сложат, камо ли за нещо повече. Всички казват – държавата да даде", продължи разсъжденията си премиерът.

В края на 2011 г. Борисов прие предложението на шефовете на футболните клубове "Левски", ЦСКА, "Локомотив" и "Славия" вместо да се строи нов национален стадион – да се дадат пари за ремонт на съществуващите бази. Премиерът обаче явно се е разколебал.

От октомври, след като влезе новият закон за тотото (Закон за хазарта – бел.ред.), ще започнат да се акумулират средства за спорта, каза още Борисов. “Ще искам да ми се даде не само програма, а план-сметка. Ще даваме тези пари само за клубовете, които имат детско-юношески футбол. Колкото деца – толкова пари. Колкото бази – толкова пари. След като сами не искат и протестират срещу нивото и качеството на футбола, ние индиректно, без по никакъв начин да се намесваме в политиката на футбола, с осигуряването на средства, ще ги принудим да се реорганизират”, каза още Борисов.

На откриването на ремонтираната база на Българския национален тенис център Борисов каза, че правителството е дало от началото на годината 5 млн. лева за спорт.

“Тази година над 5 милиона лева дадохме за световните купи по ски мъже и жени, за мотокрос световните първенства, за художествената гимнастика, световната лига за волейбола”, каза премиерът.

“В последните 20 години не е правено такова нещо и базите бяха на път да изчезнат, знаете. А ние го дадохме на тенис федерацията за 10 плюс 10 години да си го управлява, и да си провеждат своите мероприятия", добави той.

За ремонта на кортовете в Борисовата градина бяха отпуснати 1 милион лева бяха от спортното министерство.

"Очакваме от нашите състезатели да защитят този милион, който дадохме на федерацията. Мисля, че се справихме прекрасно в условия на криза и подпомогнахме максимално тениса", заяви Борисов при прерязването на лентата.

“В Пловдив двете зали, които правим – една на университета, другата голяма зала. На университета ще стане готова на 10 юни, за 2500 места, разкошна зала. Ще може да се ползва от пловдивчани. Догодина декември ще стане готова и тази за 8000 места. Така че – имаме София, имаме Пловдив, имаме Бургас, имаме Варна и сега – след няколко дни ще я натиснем добре за Русе – до година да стане зала също за над 6000 души. С една дума – и за закрито, и открито може да се играе тенис”, каза Бойко Борисов.

Първите събития на обновения тенис център започват тази седмица. Жребият за двубоите от трета група на зона "Европа" на Купа "Дейвис" ще се тегли на 1 май в центъра.   

Споделяне

Още по темата

Още от България