Премиерът поиска НАП да подобри събираемостта на приходите

Премиерът Сергей Станишев започна в понеделник срещи с ръководствата на ведомствата, които администрират приходите в републиканския бюджет, като първата среща е била с директора на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина и заместниците ѝ. Във вторник ще се състои подобна среща с шефа на митниците Асен Асенов.

Целта на срещите, според съобщението на правителствения пресцентър, е да се вземат конкретни мерки за увеличаване на събираемостта на приходите в хазната. Срещите обаче стават на фона на месечните съобщения от НАП и митниците за все по-добрата събираемост на данъците, осигуровките, митните сборове и акцизите и за преизпълнението на планираните приходи. Дори преди няколко дни на кръгла маса за сивата икономика директорът на НАП Мария Мургина обясни колко добре работят звената на приходната администрация и изсипа куп данни за отличните приходи.   

В присъствието на финансовия министър и на депутати от управляващата коалиция премиерът е възложил на НАП в едноседмичен срок да подготви доклад с мерки, които ведомството ще предприеме за увеличаване на събираемостта на приходите в бюджета. Аналогичен доклад Станишев е разпоредил да бъде изготвен и от Агенцията за държавни вземания.

След срещата шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров (БСП) коментира пред Mediapool, че това са нормални, регулярни срещи на премиера Станишев с отговорните за събирането на държавните приходи. Прави се анализ на резервите, за да се подобри събираемостта на данъците, таксите и пр., обясни още той.

“Няма нищо извънредно в тези срещи, не е тайна, че към България има упреци, че съществуват проблеми със събираемостта, както и с източването на ДДС”, допълни той.

По думите на Димитров след срещата с шефа на агенция “Митници” Асен Асенов във вторник нямало да има кадрови рокади във ведомството, каквито регулярно се появявали в публичното пространство. През последната година почти всеки месец в медиите се появяват твърдения, че Асенов ще бъде сменен, но това не се случва.

Депутати от ДПС обаче коментираха неофициално, че срещите на премиера с шефовете на приходната администрация имат за цел да се потърсят още средства за да се удовлетворят исканията за повишаване на заплатите на недоволни учители, лекари, социални и горски работници, които заплашват с ескалиране на протестите. “Това е актуалният проблем на деня”, обясни пред Mediapool народен представител.

Като втора причина обаче е опасността в България да се развият схеми за източване на ДДС, след като страната стана член на ЕС и отпаднаха границите ѝ с общността. От това може да настъпят сериозни пробойни в бюджета, за което предупреди още преди време финансовият министър Пламен Орешарски. Миналата седмица той съобщи, че вече има разминавания между декларираните от български търговци данни за сделки, извършени в страни от ЕС, и огледалните данни, получени от съответните служби в тези страни. Самият Станишев е отбелязал на срещата с шефовете на НАП в понеделник, че от началото на годината 20 хил. фирми са се регистрирали по ДДС.  

Заради тези засичания, данните за които пристигат бавно от отделните страни в общността, може да се наложи да се увеличи срокът на извършване на данъчните ревизии по ДДС от три на 6 месеца, което ще бъде предложено да се запише в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?