Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът получи 28 кашона с "подкрепа"

Мишо Шамара разясни: Трябва да подкрепяме, докато Бойко не влезе в затвора, а ходът с Пеевски бе умен, но неразбран - на бандит отговаряш с бандит

97 коментара
Премиерът получи 28 кашона с "подкрепа"

“Хайде! Групата от Перник със знамената напред!”. Такъв възглас се чува около 11 часа в градинката на “Кристал”, където не повече от 300 пенсионери и “млади безработни” се събраха на шествие, което пренесе до Министерския съвет 28 кашона с подписка на 270 000 човека в подкрепа на кабинета “Орешарски”.

За мероприятието бе съобщено в понеделник от Гражданска инициатива "За нов Обществен договор". В съобщението се казваше, че са събрани 260 000 подписа.

Във вторник, когато се проведе самото шествие, подкрепящите правителството нараснаха с още 10 000 души, а по време на ритуално слово пред президентството, след кратък поход от Кристал до площад “Независимост”, числото на подкрепящите кабинета достигна до 320 000.

Част от контрапротестиращите се разграничиха от едната подписка и заявиха, че те събират друга, а някои от участниците в подписките не знаеха не само точно за какво са, но и колко са.

Радослав Гочев, който се представи като съорганизатор на протеста в подкрепа на правителството, обяви: "Това е младежка гражданска инициатива на млади хора от цялата страна". От правителството те искат работа, работещ парламент, нови изборни закони, закони за малкия и среден частен бизнес.

Самото мероприятие бе представено като начало на демокрацията в България и под наслов "Орешарски, свърши си работата".

На срещата при премиера присъства и рап-изпълнителят Михаил Михайлов, известен като Мишо Шамара, превърнал се в правителствен бард и запазена марка на ежедневните контрапротести.

Орешарски впечатлен от броя на подписите

"Имах кратка среща с инициативния комитет, който събира подписи в подкрепа на правителството. Впечатлен съм от броя на подписите", заяви министър-председателят.

Той отбеляза, че досега не е чул критики срещу основните приоритети на кабинета и изрази съжаление, че в момента обществото не обсъжда тях, а се занимава със "странични дейности".

"Искам да благодаря на всички хора, които въпреки създадената обществена и медийна среда в страната, не се поколебават да застанат с лицата си зад действията на правителството" каза премиерът. Той припомни отново, че за него са важни както протестиращите, така и тези, които не протестират и тези, които подкрепят кабинета.

"Никога не съм правил спекулации с броя на едните или другите, защото настроенията в едно общество от гледна точка на управление, се решават на избори", каза още министър-председателят. "А последните избори бяха наскоро", допълни той.

Подписката била за нов обществен договор и Кръгла маса

От гражданската инициатива уточниха, че подписката не е в подкрепа на правителството, а "За нов Обществен договор", според която да бъдат обсъдени възможностите за реализиране исканията на гражданите до края на годината и сформиране на съвместна работна група с експерти от Министерския съвет, Народното събрание, ресорните министерства и гражданската инициатива, която да подготви предстоящото провеждане на Кръгла маса.

На Кръглата маса трябвало да бъдат обсъдени нерешени обществено-значими проблеми, стоящи пред България от години, и да се сложи край на прехода.

Кръглата маса цели още постигането на национално съгласие чрез сключване на нов Обществен договор, гарантиращ прозрачни правила и норми във взаимоотношенията на гражданите с институциите.

"Няма да ни видите в директорските бордове, по министерствата и в следващите листи", каза Стоян Тодоров, друг от поддръжниците на подписката.

Според прессъобщението от понеделник, подкрепящите Орешарски искат от него с подписката си да изпълни всичко, което той и подкрепящото го мнозинство вече обявиха, че правят или ще направят – ново изборно законодателство, ново антимонополно законодателство, нов регламент за финансирането на политическите партии, повече прозрачност в работата на институциите, мерки за справяне с престъпността и корупцията, гарантиране на медийната свобода и независимостта на медиите, реформи в сферата на здравеопазването, образованието и пазара на труда. Освен това - конкретна програма по месеци за извеждане на икономиката от кризисното състояние; оптимизиране на държавната администрация; стабилизиране и развитие на селското стопанство и др.

Мишо Шамара: Трябва да подкрепяме, докато Бойко не влезе в затвора

Преди да оглави шествието към МС, рап-изпълнителят Мишо Шамара с готовност даде изявления за медиите, каза, че не знае точно какви са исканията на подписката, но той дошъл да демонстрира подкрепата за управляващите.

“Тука съм, даже не знам какви са исканията. Трябва да подкрепяме, докато Бойко не влезе в затвора, защото дотогава няма как да имаме честни избори, докато Плевнелиев не падне от, нали, да не е президент”, каза Мишо Шамара, силно ръкомахайки и пристъпвайки от крак на крак. Резюмирайки политическата ситуация, той обобщи, че ГЕРБ имат контрол върху ситуацията: “Те държат в ръцете си президента – т.е. върховния главнокомандващ, полицията, която са назначавали, печатници, жандармерия, чували и върху всичко имат контрол”.

Той бе запитан защо подкрепя кабинета "Орешарски", при положение, че скандалният депутат и медиен магнат Делян Пеевски, чието избиране за шеф на ДАНС предизвика протестите в столицата, бе “на власт” и при ГЕРБ, а вестниците му подкрепяха Борисов.

Неразбраният ход с Пеевски – на бандит отговаряш с бандит

“Това беше един много умен ход, който хората не разбраха – на бандит отговаряш с бандит”, отговори Мишо Шамара в почти гениална интерпретация на обяснението на Сергей Станишев, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС бил "нестандартно решение".

Ентусиазирано и с по-интензивни ръкомахания, рапарът допълни, че “сикаджията Борисов не може да бъде арестуван от балерина от НАТФИЗ". “Когато някой е убивал и клал, трябва да изпратиш срещу него друг, който е правил същото”, заключи Мишо Шамара, като побърза да уточни, че за Пеевски говори метафорично. Освен това според него медийният бос имал достатъчно пари, за да не краде още.

В заключение Шамара добави, че иска “законодателната власт и съдът да вкарат по-бързо Борисов в затвора, въпреки, че това не зависи от законодателството”.

В същия стил протекоха разговорите и с по-обикновените поддръжници на властта. Повечето от тях не знаеха какво точно е посланието на подписката им, освен да засвидетелства симпатия към "това добро момче" Орешарски.

“За всички е ясно, че няма как с щракане на пръсти да се решат тежките проблеми, в които изпадаме 23 години”, казва мъж, представящ се за млад, безработен финансист. Той се е подписал в подкрепа на кабинета, но не може да изброи какви са желанията на гражданската инициатива. “Искам да живея добре аз, майка ми, баща ми, баба ми, децата ми”, казва той.

Младежът се обяви за “нормален диалог” без протести, хвърляне на камъни, образуване на задръствания, обиди и ругатни. Ленко Петканин, както се казва младото момче, опита да отбие всички въпроси по конкретни правителствени мерки. За сметка на това колкото повече повтаряше, че иска достоен живот за семейството си в България, понеже не желаел да емигрира, толкова по-силно стискаше големия трибагреник, който трябваше да развее начело на протеста.

Сред тълпата настава кратко мълчание. Неловката тишина се раздира от кашлицата на възрастен господин със сигнално- оранжева шапка, на която от ляво е закачил две значки – една на сърп и чук, друга на Че Гевара.

Точно до него стои мъж, представящ се за говорител на протестите в защита на кабинета. Той също не знае какво желаят подкрепящите Орешарски от управлението. “Нали си има искания, написал ги е някой, ние го одобряваме”, развика се той. След това уточни, че освен в тази подписка се е подписал и в друга – срещу президента. На въпрос защо, отговаря, че Плевнелиев е вреден.

Двама слушатели на разговора се присъединяват, за да разясняват, че кабинетът си има “срок на годност по конституция” и трябва да си изпълни мандата. Те също не знаят какви са исканията, но от думите им става ясно, че всъщност смятат, че подписката за правителство и тази срещу президента са една и съща. “Много листове, много нещо, вече забравих на какво се подписвам, ама щом трябва да подкрепяме – ще”, каза възрастна жена, която дошла да се разходи.

Един от не особено многото младежи на демонстрацията се включи с "остроумната" шегичка, че всяка вечер на контрапротеста пред НДК има между 6000 и 8000 души, а и той като другите протестиращи нямал какво да прави и ходел да пие кафе. "Репортерите трябва сами да си измислят въпросите, а не някой да им ги казва предварително”, обърна се той към медиите.

Минути по-късно шествието се отправи към Министерския съвет, ходейки по тротоара, за да не пречи на движението като “другите, дето са лумпени и простаци”. Девойка с оскъдно облекло предизвика неодобрение на няколко възрастни жени, но нейни връстници я защитиха, а освен това отмениха пенсионерите в носенето на знамената.

Достигайки пред президентството в мълчание, шествието спря и последва кратка, но патетична реч. Сред младежката организация “За нов Обществен договор” се откроиха няколко пенсионери, които позираха за снимки с Мишо Шамара и кашоните с подписката.

Веднага след речта, адресирана до Плевнелиев, в която се искаше достоен живот и край на протестите, организирани с “нечисти пари”, “хората в третата възраст и младежта” (както те сами се нарекоха) влязоха в сградата на Министерския съвет.

Останалите поддръжници на кабинета потърсиха по-сенчести тротоари, на които да обсъдят безобразията на протестиращите, “нашарения Орлов мост”, вината на Иван Костов и добротата в очите на Станишев.

________________________
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

97 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #97
 2. Анонимен
  #96

  Misho, Misho. To ne be Slagane na Sli Binev, ne be slagane na Peevski. Sega shte pochne da se slaga i na lidera na SKAT. Pravish li razlika?

 3. Анонимен
  #95

  на снимката - красная армия марш, марш в перйод! Защо ли господ, или пък дявола не си приберат червените бабички и старци, а тези като шамара де се изнесат кам Севера Корея

 4. Анонимен
  #94

  Тези без враг не могат. А като останат за пет минути без врагове, започват битки помежду си. Така навремето с Трайчо Костов. Снощи се избиха пред НДК кой е провокатор и кой е ренегат. Онези, дето занесли подписките, били лоши, защото не питали тези от НДК. Е, как да са от лошите, като 10 дни пред НДК се кипреше една булчица пред камерите, вчера се изтъпани зад Орешарски в МС. Ама пък другите не били отишли. Мишо Шамара също попадна под огъня, защото се вре навсякъде - и пред НДК, и в МС. Не ги разбира варненското гларусче партийните борби, накрая той ще го отнесе. А Партията наказва безмилостно.

 5. Анонимен
  #93

  В каква държава живеем само! На всяка крачка ни залива помията на властимащите. Какъв народ сме само - продажен, без каквото и да било национално самосъзнание, отрепки! Години на мизерия и унижения! Срам! Срам! Срам!

 6. В и К
  #92

  мишо-шамандура, тоз прероден веско маринов, трябва да вземе още един кашон, за да събира паднали ченета на опитващи се да му пригласят фенове на оглушкарски.

 7. Анонимен
  #91

  До 90 Браво, това е доста интересен въпрос? Може би текстовете на мишко шамарчето - тези, които пее за възхвала на ГЕРБ.

 8. Анонимен
  #90

  Всичко са били 327 000 подписа. 327 : 25 подписа на страница= 13000 листа А4. В един пакет за принтер има 500 листа. 13 000:500= 26 пакета. 1 пакет е дебел 5 см. Един кашон е висок към 50 см., т.е. ще събере 10 пакета. Това означава, че кашоните трябва да са 26:10= 2,6 кашона. Какво е имало в останалите кашони, другари?

 9. Анонимен
  #89

  Смешници!!! Жалко за България, не виждам как ще се обединим и ще се справим с проблемите. С тези диалог не може да има. Толкова са заблудени горките. Достойни за съжаление възрастни хора и мадежи с промити мозъци.

 10. Анонимен
  #88

  Комедията продължава - дебилчето говорител на орешачетата продължава да се изявява в ефира, най-хубавото е, че изобщо не може да усети, какви ги върши, плямпа като откачен и вече е до шия в го..вната заедно, с тези, които подкрепя. Мисля, че протестиращите могат да си починат известно време - този подкрепител е достатъчен да загроби когото и да било, дори правителство на комунисти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.