Премиерът помирява мюсюлманите

Премиерът Бойко Борисов се е заел да помирява враждуващите лагери по върховете на мюсюлманското вероизповедание в България. Както съобщи правителствената пресслужба, в четвъртък Борисов се е срещнал с председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев и бившия главен мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи.

Самото събиране на двамата претенденти за висшия мюсюлмански пост в страната едновременно на едно място е изненадващ. В публичните си изяви иначе те се нападат яростно, обвинявайки се в нелегитимност, финансови нарушения, нечисти имотни апетити и прокарване на фундаментализъм.

Повод за срещата напрежението в мюсюлманската общност след влязлото на 12 май в сила решение на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен

съд, се посочва в съобщението. С него решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г. бяха прогласени за нищожни, а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на мюсюлманското изповедание - заличено.

По време на разговора двете страни изказаха искрената си благодарност към премиера Борисов за възможността за лична среща и представиха пред него позициите си по казуса, се отбелязва в съобщението. Обсъдена била възможността за организиране на

нова и легитимна Национална мюсюлманска конференция.

"Държавата не може и няма да се намесва в работата на съдебната система, нито ще взема страна по казуса", заявил министър-председателят. Според него е важно да се намери по-бързо решаване на въпроса, с оглед гарантиране спокойствието и правата на българските граждани.

"Конфронтацията не е полезна за никого. Надявам се и двете страни да направят своите отстъпки в името на едно бъдещо обединение", допълнил Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?