Премиерът посъветва да не гледаме в "паницата" на Румъния

България и Румъния поддържат принципа за подписване на общ договор за присъединяване към Европейския съюз. Това са заявили министър -председателите на двете страни Симеон Сакскобургготски и Адриан Нъстасе, на неофициална среща във Варна, съобщи правителствената информационна служба. Според съобщението в края на тази седмица румънският премиер е пристигнал за няколко часа в София, след което се е състояла срещата с българския му колега във Варна. В неофициалния разговор двамата са уточнили общата си позиция, че договорът за присъединяване към Евросъюза би трябвало да се подпише през първото тримесечие на 2005 година, предвид напредъка, осъществен от България и Румъния.

В съобщението на правителствената пресслужба дори не се посочва точно кой ден румънският премиер е бил в София, като се казва само, че събитието се е състояло "в края на тази седмица".

Последният доклад на Европейската комисия пакетира приемането на България и Румъния в ЕС, поради което сред политиците в София възникнаха тревоги за евентуално забавяне на страната.

На въпроса дали сме ощетени от присъединяването ни към ЕС в пакет с Румъния, премиерът заяви пред репортери във Велики Преслав, че "България и Румъния са двете страни от петата разширителна вълна и е важното ние да си свършим работата, а да не гледаме винаги в чуждите паници".

Двамата премиери са се съгласили, че преговорите за присъединяване трябва да приключат преди октомври 2004 година, като всяка страна се оценява според собствените си заслуги.

Тъй като всяка страна се оценява според собствените си заслуги, преговорите за присъединяване на България и на Румъния могат да се водят и да приключат при различно темпо. Българското и румънското правителство считат за наложително преговорите при всички случаи да приключат преди края на октомври 2004 година, дата, която е и край на мандата на сегашната Комисия, която започна процеса и го води до сега, е становището на Сакскобургготски и Нъстасе.

Те смятат още, че ЕС трябва да ускори подготовката си, по-специално по отношение на очертаване на финансовата рамка за разширяването. Наложително е Комисията да представи своето предложение на държавите-членки в началото на януари, за да може да се сключи споразумение между държавите членки бързо и Съюзът да представи през март 2004 година проект за финансова рамка за разширяването на двете страни кандидатки. Преговорите по финансовата рамка могат да се водят успоредно с преговорите по техническите глави, които евентуално все още не са затворени.

Още от България