Премиерът постави 2012 г. като цел за еврозоната

Премиерът постави 2012 г. като цел за еврозоната

Правителството на ГЕРБ се прицели във влизане на България в еврозоната в рамките на своя мандат, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов по време на кръгла маса “Врече за ново начало“, организирана от “Икономист Конференсис“ във вторник.

“Стратегическата цел, която гоним, е влизане в еврозоната, защото процесът е много тежък, по една или друга причина той досега е бил спъван, а и Европейският съюз е скептичен“, каза Борисов, но не уточни какво има предвид. Той посочи като срок за преминаване към разплащания в евро в страната след “две години и половина – три“, въпреки че ден по-рано управителят на БНБ Иван Искров заяви, че не може да се коментира конкретен срок кога това ще се случи и входът ни в еврозоната остава за неопределено бъдеще.

Сега обаче премиерът посочи, че с балансирания бюджет за 2010 г., който той определи като “най-толерирания в Европа“, са предприети стъпки за увеличаване на усилията на страната за влизане в еврозоната.

“Това ще освободи гаранции за близо 8 млрд. евро“, каза Борисов, явно имайки предвид резерва, който се пази в БНБ като реално покритие на парите в обращение. “Ако дотогава имаме и разработени проекти и административна готовност за усвояване и на евросредствата, нещата ще се получат“, допълни той.

Борисов заяви решимостта на правителството "да се постигне нещо в сфери, които от 20 години нищо не е правено. Само са наливани пари с популистки цели, без реформи"

Той посочи като такива железниците, “където вместо да се увеличава скоростта на движение на влаковете, тя намалява“, здравеопазването и съдебната реформа.

Болниците ще бъдат преструктурирани и онези, които не отговарят на критериите, ще бъдат дадени на общините да използват “за детски градини, за хосписи ли, те да решат, но де не се наливат пари в неработеща система“. По думите му затова хората с пари се лекували в чужбина, а други избират няколко големи болници.

За съдебната реформа каза, че се работи в най-скоро време да се въведе електронната свързаност между съдилищата, което по думите му ще отреже възможността на хора с по 15 присъди да се измъкват от правосъдие.

По думите му за проектопромените в НПК, които бяха осъдени от много правозащитни организации, България има подкрепата на страни като Великобритания, Австрия, Ирландия и други. Съпротивата срещу тези поправки обаче е много голяма.

Борисов се спря и върху подобрението на кредитния рейтинг на страната ни от “Стандард енд Пуърс“ с думите “когато за един човек вместо, че е негативен, се каже, че е стабилен, няма нужда от друг коментар“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес