С призив МВР да спре "грозното явление купуване на гласове"

Премиерът предложи ротация на полицаите, охраняващите изборите

Марин Райков успокои силовото ведомство, че няма да препоръчва "политическа чистка"

Снимка: БГНЕС

Служителите на МВР да направят всичко възможно, за да се справят най-накрая с "грозното явление купуване на гласове".

Това призова полицията в понеделник служебният премиер Марин Райков след националното ведомствено съвещание в Хисаря, посветено на предстоящите на 12 май избори.

Министър-председателят и външен министър е предложил на ръководството на МВР да бъде въведена ротация на униформените, които ще охраняват вота след месец и половина, за "да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес".

"Отправих апел много активно да се работи отсега за превенция, която е ключовата дума, за да се предотвратят нарушенията. Искаме да отправим и ясен сигнал, че МВР ще следи за едно демократично и прозрачно провеждане на изборите", каза още Райков, като уточни, че държавата ще осигури средства за командироването на полицаи по местата, където предложената от него ротация го изисква.

"Областните директори са тези, които ще вземат решение кой служител на реда къде ще бъде прехвърлен, като единствената цел е да се създаде спокойствие при гражданите, че униформени няма да имат възможност да въздействат по някакъв начин на вота", добави главният секретар на МВР Калин Георгиев, като взе много по-дейно участие в пресконференцията от наследницата на Цветан Цветанов на министерския пост Петя Първанова.

По повод твърдото намерение на служебния вътрешен министър да не прави никакви кадрови промени в професионалното ръководство на силовото ведомство премиерът Райков коментира, че "не би препоръчал политическа чистка в МВР в деполитизираната система, в която сме".

"В процеса на подготовката на изборите е повече от ясно, че всякаква политическа намеса отвън и мотиви да се вземат главите на този и онзи не могат да бъдат приемани по друг начин, освен като опит за намеса в работата на тази система", заяви министър-председателят.

Според него "тези времена (на политически намеси в системата – бел. ред.) са безвъзвратно отминали". Той добави, че ако има "податки и доказателства за нарушения, не може да не се вземат ясни мерки". Но при отсъствие на доказателства подобна намеса в работата на МВР отвън по политически мотиви той не одобрява.

Попитан би ли останал начело на служебното правителство, ако не бъде съставен нов кабинет след изборите, Райков отговори, че това не е позитивен сценарий и не би искал да го коментира.

"Аз вярвам и се надявам, че българските избиратели ще изберат Народно събрание, което ще бъде в състояние в един много разумен период да формира работещо правителство. Това е моята цел, към която се стремя и на това се надявам".

Главният секретар на МВР припомни, че разследващите ще използват специални разузнавателни средства (СРС) единствено в рамките на образувани вече досъдебни производства за купуване на гласове или други изборни злоупотреби. Решение, което бе взето преди седмица по време на среща между министър Петя Първанова, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Констатнтин Казаков и Калин Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България