Премиерът предупреди фармацевтични фирми за предстоящи арести

Премиерът предупреди фармацевтични фирми за предстоящи арести

Премиерът Бойко Борисов извести във вторник, че в следващите дни предстоят операции, свързани с нарушения при търговията с лекарства.

"Операция "Наглите" ще се пренесе в търговията с лекарства", каза Борисов пред журналисти в Пловдив. "Разпоредил съм на министрите Дянков и Нанев де се срещнат и да се разберат за проверките в лекарствения сектор. През следващите дни ще видите какви операции ще има и в този бранш", каза премиерът.

От думите му стана ясно, че дистрибуторите на медикаменти са прилагали схеми за източване на държавния бюджет. Той обаче не спомена за замесени държавни чиновници.

Не е ясно какво ще бъде открито при акциите, след като замесените в предполагаемите съмнителни схеми вече са предварително известени.

По-късно министърът на здравеопазването Божидар Нанев съобщи, че се разследват търгове за лекарства за болниците и освен това е подаден сигнал към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картелно споразумение между фармацевтични компании. Министърът на финансите Симеон Дянков пък заяви, че Борисов е разпоредил на него и на Нанев до края на деня да му докладват пакет от мерки, които да спрат течовете в здравеопазването. Той обаче отказа да каже какви са мерките преди да бъдат представени на премиера.

"В най-кратки срокове трябва да се намалят и да спрат течовете в здравеопазването от гледна точка на купуване на лекарства и търгове за лекарства в болниците. За да можем, като спрем течовете, да има по-голям финансов ресурс", каза Дянков.

В средата на ноември миналата година беше проведена полицейска акция, при която бяха претърсени 11 адреса на бивши служители в Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителната агенция по лекарствата. Акцията беше по повод водено в Софийската градска прокуратура досъдебно производство за нарушения при лекарствената политика в трите институции. Тогава обаче подробности не бяха огласени.

Някои от служителите, чиито жилища са претърсени, са заемали отговорни постове в здравеопазването. От домовете им са били иззети компютри и документи, свързани с наказателното производство, касаещи разрешенията за употреба, ценообразуването, договарянето и отпускането на лекарствени средства на нуждаещи се от тях, включително и онкоболни.

Сигнали за нарушения в лекарствената политика има от доста време. От неправителствени организации неведнъж сигнализираха за нередности около търговете за лекарства за онкоболни и отпускането на медикаментите. Слуховете за далавери в държавната лекарствена политика станаха достояние и на чуждата преса.

В началото на годината управителят на фармацевтичния дистрибутор "Търговска лига" обвини в корупция тогавашния зам.-здравен министър и председател на УС на НЗОК Емил Райнов със сигнали до Европейската комисия и до в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Обвинението бе, че Райнов, който бе с ресор лекарствена политика, е искал месечни рушвети от около 3 млн. евро. Тогава Райнов за кратко излезе в отпуск и призова ДАНС и прокуратурата да проверят твърденията срещу него.

С идването си новият екип на здравното министерство обеща ревизия на лекарствената политика, а шефката на изпълнителната агенция по лекарствата Жасмина Мирчева бе уволнена. Емил Райнов подаде оставка като председател на УС на НЗОК почти веднага след идването на новата власт.

Борисов заяви още във вторник, че МВР му докладва лично за всека акция, преди тя да започне. По думите му провежданите акции не са кампанийни, нито са популистки и ще се правят всеки ден.

"Всяка сутрин в 6.30 часа дежурен служител от МВР ме информира за хода на акциите и за произшествията в страната", уточни той.

Според премиера ресурсът на МВР като численост е голям, ДАНС също ще се включва там, където е необходимо. Преди парламентарните избори ние обещахме сигурност за хората и смятам, че изпълняваме обещаното, допълни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България