"Няма любов, само работа за мен"

Премиерът прескочи до Сопот, за да се окъпе в народната любов

Борисов не позволи на жената със златните пръстени да се извини и даде нов шанс на директора на ВМЗ

Бойко Борисов и разкаялата се работничка с пръстените Даниела Генкова. Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов "прескочи" в понеделник до Сопот, за да приеме лично народната любов, след като в петък обяви изненадващо, че са се намерили 4 млн. лева, за да се платят неизплатените от месеци заплати на работниците във ВМЗ-Сопот. Тогава от Министерския съвет заявиха, че средствата са получени по международен договор и не са на данъкоплатците.

 

В Сопот Борисов обяви, че "с открито чело" се среща с тружениците оръжейници. В замяна получи благодарности и даде великодушно "още един шанс" на директора на завода Иван Стоенчев, когото само преди три дни определи като "слаб". Той не позволи на станалата медийно известна като жената със златните пръстени работничка Даниела Генкова да му се извини.

 

Идиличната визита на премиера не даде никакви отговори за бъдещето на предприятието, само повдигна отново въпроси около неуспешната приватизация на завода.

 

"Няма любов, само работа за мен"

 

Борисов бе посрещнат с ръкопляскания от дошлите специално за събитието оръжейници, децата им и представителите на синдикатите.

 

При срещата с децата, които по-рано този месец подкрепиха протестите на родителите си, Борисов даде важни напътствия, че трябва "да се учи, а не да се играе само на улицата и да се ходи на дискотека". Той сподели и личния си опит, че е залягал над учебниците, докато други ритали футбол.

 

"Сега тези, които си играеха футбол през това време, викат, не сме равни. Ми няма да сме равни. Аз съм пълен отличник, златен медалист. Ти си завършил със "среден", как ще сме равни", каза поучително Борисов.

 

Това признание малко се разминава с други негови разкази за детството, когато ходел да рита, вместо на уроци по френски.

 

И в момент на още по-голямо откровение премиерът се обърна към ученичка с думите "няма любов, Габриела, само работа за мен". Децата бяха облечени под конец с червени пуловери и бели блузи.

 

Първият премиер, слязъл при народа

 

А на срещата с работниците синдикатите се разляха от похвали. Андрей Върбанов от "Подкрепа" изказа благодарности от името на синдикатите и обяви, че Борисов е първият премиер, който идва на място при хората, за да се реши проблемът им.

 

И ако е вярно, че Борисов е за първи път в Сопот, той не е за първи път сред народа, на когото в последния момент решава проблемите. Само преди няколко месеца премиерът бе спасител на тружениците в Горубсо Мадан, които получиха неизплатените си заплати в банков клон в града им, специално отворен за целта в съботния ден.

 

В Сопот и Валентин Никифоров от КНСБ влезе в зададения от премиера тон към предишните правителства и заяви, че трябва да се потърси отговорност от всички, които са крали през последните 20 години.

 

"Какво ще стане с ВМЗ-Сопот, зависи от самите вас", заяви Бойко Борисов пред работниците.

 

Работничката Даниела Генкова, която прати лук на премиера в дните на работническия гняв, а той пък ѝ го върна, като коментира златните ѝ пръстени, се качи на стълбите, откъдето Борисов говореше, пожела му здраве и двамата се здрависаха и разцелуваха.

 

Сърдечната среща продължи с опита на разкаялата се Даниела Генкова да се извини с думите "съжалявам", но премиерът я прекъсна и каза, че не е нужно да съжалява. "Важно е оттук нататък да има мир и любов", каза Борисов, а работничката уместно добави: "И работа, и пари".

 

Борисов нямало да продаде завода за 1 лев

 

Напрежението в сопотското предприятие ескалира, след като по-рано този месец се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД, на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение заради неизплащаните заплати.

 

Фирмата не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро, но действителната причина за провала на процедурата бе нежеланието на синдикатите да се съгласят на съкращения в персонала.

 

В понеделник на въпрос какъв трябва да е купувачът на завода, Борисов отговори "Не такъв, който дава един лев".

 

Така Борисов потвърди информацията на синдикатите, че "Емко" ЕООД е предложило оферта от 1 лева, за да закупи завода, който, според данни на правителството, има задължения от около 180 млн. лева.

 

Според Борисов не е била разрешена приватизацията на ВМЗ, защото трябва да се направи програма като се вкарва допълнителна работа в завода, за да стане той атрактивен.

 

Правителството вече обяви, че ще реализира оздравителна програма в завода, според която също трябва да се извършат съкращения. В същото време парламентът извади ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация и даде зелена светлина за бърза продажба на предприятието при облекчени условия.

 

Ако ГЕРБ победи, ВМЗ-Сопот може да произвежда автомобилни части

 

Според Борисов продукцията на завода може да не е само военна, би могло там да се произвеждат автомобилни части.

 

Борисов посочи, че голяма външна компания иска да строи завод за автомобили в България. В Сопот има огромни мощности, квалифицирани кадри и ако партия ГЕРБ биела на изборите, такъв завод би бил възможен в региона, смята премиерът според "Фокус".

 

Така бе хвърлена още една светла идея за бъдещето на източеното и умиращо предприятие, след като лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че заводът може да произвежда фойерверки и така да украсяваме празниците си с родно производство, а не с внос от Китай.

 

"ВМЗ произвежда не само пушки и патрони, те произвеждат гранатомети, автомати, може да правят пиротехнически средства, части за машиностроенето, за автомобилната индустрия", обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?