Премиерът: Приехме веднага оставката на ген. Радев, за да си води кампанията

Според Корнелия Нинова Борисов е притеснен от Радев и се е разколебал дали да са кандидатира за президент

Румен Радев и Бойко Борисов.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ”е направил всичко необходимо да освободи генерал Румен Радев колкото е възможно по-бързо, за да може той да се включи спокойно в предизборната кампания”.
 
Румен Радев подаде оставка като командир на Военновъздушните сили, след като името му бе лансирано като евентуален кандидат за президент на БСП. За да бъде освободен обаче е необходим указ на държавния глава, който се издава по предложение на правителството.
 
Документите с оставката на ген. Румен Радев са изпратени без никакво забавяне за подпис при президента, каза Борисов.
 
"Надявам се да се държи като генерал. Пожелавам му успех в политическото поприще. Затова го освобождаваме по най-бързия начин, за да може да си води кампанията. Надявам се всички партии да отчитат реалностите. Ние можеше да го мотаем толкова, че да не може да се яви на избори. Но с министъра решихме още същия ден да се изпратят документите при президента. Надявам се най-късно вторник той да ги подпише”, заяви Борисов, цитиран от Дарик радио.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от своя страна, че Борисов е притеснен от евентуалната номинация на ген. Радев за кандидат-президент.
 
"Очаквах преди да се разшуми за ген. Радев като една от номинациите на БСП, но чувам, че след тази номинация е разколебан, тъй като той не влиза в битки, които не е сигурен, че ще спечели. Очевидно тази номинация го е притеснила и чувам, че доста е разколебан дали изобщо да се хваща с това", коментира Нинова.
 
БСП се тресе от скандали преди да обяви своята президентска кандидатура. Стефан Данаилов обяви, че кръгове в ръководството на партията активно работели за налагане на президентската кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, въпреки че лидерът Корнелия Нинова подкрепяла ген. Румен Радев.
 
"Винаги - от 15 години съм в БСП и в следващите 15 сигурно - ще заемам една и съща позиция по тези въпроси: вътрешнопартийни противоречия и сблъсъци не коментирам публично, тъй като смятам, че това прави партията по-слаба. Мястото на тези разговори са органите на партията - Национален съвет, Изпълнителен съвет и така нататък", коментира Нинова.
 
Според нея не може да се твърди, че ген. Радев е кандидатура на АБВ, въпреки че лидерът на партията Георги Първанов го подкрепи.
 
"Манипулация от многото, които чух през тези седмици, е, че е предложена от Първанов. Няма нужда да ги убеждавам. Хората, които са го номинирали - над 20 общински партийни организации - да станат и да кажат номинирали ли са го, кога, откъде е тръгнало всичко. Така че няма нужда да ги убеждавам. Самите хора си знаят истината вътре в БСП", добави Нинова.
Споделяне

Още по темата

Още от България