Премиерът присъства на освещаването на българска православна църква в Португалия

Премиерът присъства на освещаването на българска православна църква в Португалия

Министър-председателят Бойко Борисов присъства на освещаването на първия постоянно действащ български православен храм в Португалия. Литургията и церемонията в църквата "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в предградието на Лисабон Линда-а-Веля се състояха на един от най-големите християнски празници - Петдесетница, и събраха не само представителите на българската православна община в Лисабон, но и православни от други националности, които живеят постоянно в страната, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от БТА в неделя.

Храмът е предоставен за ползване от Португалската католическа църква и е реконструиран по православния канон със средства от българското правителство. За ремонта, обзавеждането и оборудването му са предоставени 26 хиляди евро.

"Специално благодаря на кмета Карлуш Морейра, на кардинал дон Поликарпо, на португалското правителство за това, че дадоха възможност да имаме тази прекрасна църква, да я ремонтираме, да я приготвим и всички българи, които са далеко от родината, да изповядват вярата си и да изпълняват църковните си ритуали - ето, вчера са започнали с две кръщенета. Всички българи имат право на храм, в който да се черкуват", казал министър-председателят.

След литургията повече от час министър-председателят разговарял със сънародниците ни в Португалия, които се интересували от случващото се в България и заявиха готовността си скоро да се върнат да живеят и работят в родината. Премиерът Борисов им разказал според правителствената пресслужба за  „строителството на пътища, инвестиране във високи технологии, в културен и исторически туризъм, за борбата с корупцията по високите етажи, които определят развитието на България като успешна държава”.

"Началото беше много трудно, но вече набираме скорост и усвояването на еврофондовете е най-добрият критерий за това - сега на 23 процента, в края на годината ще е 45 процента, а в края на мандата следващата година ще е 85 процента", посочил той.

В понеделник Борисов ще се срещне с президента Анибал Каваку Силва и с премиера Педру Пасуш Коелю и ще бъде приет от кардинал-патриарха на Португалия дон Жозе да Круж Поликарпо, който има решаваща роля за получаването на българския храм в Лисабон.

Споделяне

Още от България