Премиерът привиква министри за "Булгартабак"

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски привика по отделно вицепремиера Николай Василев и правосъдния министър Антон Станков. Поводът за двете срещи бе отлагането на сделката за "Булгартабак".

Василев отказа подробности за срещата и каза, че двамата с премиера са обсъждали и други теми. По-рано днес той отказа коментар и по повод вчерашното решение на Върховния административен съд (ВАС) да спре процедурата по приватизацията на “Булгартабак” заради образуване на дело по жалбите на трима кандидат- купувачи.

"Не съм юрист и не мога да коментирам. Това е съдебна процедура, а съдебната власт е независима", каза вицепремиерът Василев. Той добави, че продължава да се запознава с материалите по решението на ВАС.

Заради спешната среща с премиера министър Антон Станков е отсъствал за два часа от първото заседание на Висшия съдебен съвет, чийто председател е. Днешните решения на съвета са взети в негово отсъствие, научи mediapool.bg.

Няма да има забавяне на сделката за “Булгартабак”, ако съдът се произнесе в кратки срокове, е официалното становище на парламентарната група на НДСВ по повод вчерашното решение на съда да спре процедурата.

“Това е един много добър повод, когато българската съдебна система може наистина да докаже, че действа компетентно, добросъвестно и бързо, предоставя правосъдието, което е необходимо и се надявам, че България ще бъде добро място за бизнес”, коментира шефът на комисията по икономическа политика към НС Валери Димитров (НДСВ).

Той обаче уточни, че проблеми биха могли да възникнат при евентуално процедурно отлагане във времето на решението на ВАС.

Според юристи, такова процедурно отлагане е напълно възможно, като се има предвид огромното количество документация, което съдът изиска от Агенцията за приватизация и времето, необходимо за нейното проучване. Освен това делото може да се протака и заради неявяване на някоя от страните, като и по други причини. При подобно развитие на ситуацията подкрепяният от Дойче банк консорциум “Табако кепитъл партнерс”, който е победител в търга за “Булгартабак”, може да се откаже от сделката, тъй като натрупа достатъчно негативи вследствие на кампанията срещу него, водена от Майкъл Чорни. Делото за “Булгартабак” е насрочено за 3 октомври - четири дни преди определения краен срок за подписване на договора за продажбата.

Според финансовия министър Милен Велчев отлагането на сделката за "Булгартабак холдинг" може да създаде проблеми със Световната банка, но не и с бюджетните приходи. Обратното съобщи вчера председателят на парламентарната бюджетна комисия Иван Искров, според когото бюджетът ще се лиши от предвидени вече приходи за финансиране на дефицита и това можело да затрудни бюджетните плащания.

Милен Велчев обясни, че отлагането на сделката за “Булгартабак” може да доведе до забавяне на заема ПАЛ 1 от Световната банка, тъй като приключването на приватизацията на "Булгартабак" е изрично условие. По думите му, приходите от приватизацията не са част от бюджетните приходи. Те се осчетоводяват под линия заедно със заемите и плащанията по заеми, така че дали те ще дойдат тази година или не, не е от значение от гледна точка на платежния баланс.

"От гледна точка на фискалния резерв, който трябва да поддържаме в БНБ, това също не е от значение, тъй като нивото на фискалния резерв е рекордно високо", допълни Велчев.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес