Премиерът призна, че около 54% от парите на държавните фирми са в една банка

Около 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка, съобщи премиерът Марин Райков след края на правителственото заседание във вторник. Признанието му за концентрация на средствата на държавните фирми в една единствена кредитна институция от всички търговски банки в България бе по повод на публикуваните в понеделник проектоправила за избор на банки, които фирмите с над 50% държавно участие са длъжни да спазват при избора на институцията, който ще им предоставя целия набор от необходими финансови услуги.

Премиерът не каза името на банката, която държи повече от половината от парите на държавните дружества. То обаче е известно в публичното пространство - Корпоративна търговска банка. Според официалната информация от 2009 г. тя е държала 37% от депозитите на държавните фирми. Следващата година делът вече е 70%. По оценка на "Фитч" 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), според "Фитч" или 624 млн. лв. са в КТБ.

"Поехме ангажимент по отношение към изготвянето на правила за управление на средствата на държавните дружества. Депозитите, без кредитите, ни дават резултата за концентрация от 54 процента в една банка, но в това не се отчитат гаранциите", коментира премиерът Райков.

"Основните водещи принципи в тези правила са прозрачност, диверсификация и темата за задължителността. Очевидно е, че тази цифра говори за необходимостта от въвеждане на тези правила и за въвеждане на принципа на задължителност при тяхното спазване. Когато всяко министерство публикува списъка на дружествата и на начина, по който съблюдават тези правила, ще може да се види и конкретна разбивка на този процент”, заяви още Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?