Премиерът призова за 14-дневна карантина на връщащите се от рискови места

Властите ще разиграват случай на коронавирус на летището, разширява се контролът и по сухопътните граници

Бойко Борисов с директора на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски на извънредното заседание на Съвета по сигурността заради коронавируса, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период за да се ограничи разпространението на коронавируса.

"Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази, както дисциплината – от това хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок", каза Борисов на свиканото от него извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19.

Премиерът поръча да бъде създаден Национален кризисен център и още утре на територията на ВМА да бъде разигран сценарий за реакция при евентуален случай на заразени с новия вирус. 

"Щабът, който определихме, решихме да бъде ген. Мутафчийски (бел. ред. директор на ВМА), секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният здравен инспектор, МВнР, Министерството на здравеопазването, за да бъде максимално бърз и оперативен", каза Борисов.

Заседанието, което първоначално беше насрочено за вторник и изтеглено внезапно от Борисов за понеделник, се проведе в отсъствието на здравния министър, който беше на посещение във Варна.

Кризисният щаб за коронавируса препоръчва да се отменят всички масови публични прояви на закрито.

Екипи ще разиграват случай на коронавирус на летището

Във вторник ще се проведе занятие, в рамките на което ще бъдат демонстрирани способностите за реакция при лица със съмнение за новия коронавирус COVID-19.

Занятието започва в 9 часа на Терминал 2 на Летище “София”, сектор “Пристигащи” и ще продължи във ВМА, където ще бъдат транспортирани “пациентите”, за които се смята, че са проявили съответната симптоматика.

България "Ер“ отменя полетите си от и до Милано 

България "Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията.

Пътниците, закупили билети, ще могат или да променят датата на пътуване, или да им бъде възстановена сумата.

Хора без температура не се изследват за вируса

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясниха, че изследванията за коронавирус на хора без температура не са нужни. Кунчев каза, че от областите в Италия, които са засегнати от болестта, в момента не излиза никой. Там са около 50 българи и никой от тях не се е прибрал, посочи той. "Ако човек няма оплаквания и температура, то не подлежи на изследване и няма смисъл нищо да се прави", каза Кунчев. Полетите от Италия до България са 37 седмично и с тях се връщат четири - пет хиляди души и няма смисъл те да бъдат изследвани, ако не контактуват с болни, добави той.

"При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19.

Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика.

В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

За пореден път проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Досега сме изследвали 30-тина случая, но само на хора с признаци на заболяването - всички те са отрицателни за коронавирус, съобщи той.

Контролът за вируса се разширява и на сухопътните граници

Връзките между България Италия са доста по-интензивни, отколкото тези с Китай и това поставя тежки за изпълнение задачи, каза д-р Ангел Кунчев.

Така или иначе контролът по летищата важи за всички - въпросът е сега да разширим този контрол и по сухопътните граници, добави той. Необходимо е да се създадат условия, за да има реакция и да не се разпространи заразата в страната, добави той.

До края на седмицата сухопътните и морските гранични пунктове ще бъдат оборудвани с термокамери. Те са поръчани и пътуват към България, обяви проф. Мутафчийски:

"Пунктовете са 100, така че е необходимо технологично време за монтирането на дистанционните термометри. Те ще бъдат разпределени в граничните пунктове. Това няма да затруднява трафика“, каза той.

Починалият в Банско китаец не е с коронавирус

Сутринта здравният министър Кирил Ананиев също даде извънреден брифинг във Варна, по време на който съобщи, че починалият в Банско британски гражданин с китайски произход не е носител на новия коронавирус.

От няколко години 55-годишният мъж живее във Великобритания, а последно е бил в Китай през 2018 г.

"Той е имал инфаркт в миналото. Дошъл е на почивка в Банско. Час преди да почине е бил в спортния център в хотела повече от два часа. По-голямата част от времето е бил в сауната", обясни Ананиев.
Аутопсията, направена в Благоевградската болница, е показала, че най-вероятно става въпрос за нов инфаркт.

Припомняме, че мъжът почина, след като се почувствал зле. Прилошало му, след което припаднал. Пристигналият на място медицински екип го е открил мъртъв.  

Споделяне

Още по темата

Още от България