Премиерът призован с подписка да криминализира застрояването на морския бряг

Варненци искат същата защита за Морската градина, както на дюните в Несебър

Въпреки протестите, този и още девет нови строежа започват в Морската Градина януари 2013. Снимка http://www.daspasimmorskata.org

Над 3300 души са се подписали в онлайн петиция, адресирана до премиера Бойко Борисов, с искане да бъде спряно застрояването на Морската градина във Варна и строителството изобщо върху урбанизираните зелени площи край морския бряг. Инициативата е подета първоначално от 16 варненци и само за два дни е събрала внушителна подкрепа.

Основното искане е да се задължат общинските администрации в срок от шест месеца да изработят регистри на зелените площи и да бъде забранено строителството върху тях.

"Считаме, че всяко преминаване на този срок в закона трябва да се криминализира като престъпление с висока степен на обществена опасност, каквото всъщност то се явява със своите последиците за цели градове и и техните граждани и данъкоплатци", се казва в писмото.

В него се настоява Бойко Борисов да обърне внимание и на проблема с Морската градина във Варна, както стори това след скандала със скандалната сделка и започналото застрояване на дюни край Несебър.

"Унищожаването на 29 декара дюни край Несебър наскоро провокира гнева ви. На Черно море не се строи само върху дюни; същите схеми, които описвате, унищожават много плажове, зелени площи и паркове. Ние, подписаните граждани на Варна, искаме същата защита срещу строителство, която се предлага за дюните, да се въведе за всички урбанизирани зелени площи, както и за цялата зона “А”, ивицата с ширина 100 метра по протежение на акваторията на Черно море", се казва в петицията.

Премиерът е призован да отвори приложението Google maps, за да разбере, че Морската градина във Варна се е превърнала в строителна площадка, въпреки че се води защитена от застрояване територия.

"Г-н премиер, за да спрем веднъж завинаги кражбата на зелена територия във Варна, Вие трябва лично да изразите политическа подкрепа за това, законите, които сега ще пазят дюните, да пазят целия бряг на България – включително цялото крайбрежие и зелените площи във всички български градове", заявяват над 3300 българи.

Към петицията са приложени снимки на разчистени и подготвени за застрояване площи във варненския крайморски парк.

"Уволнихте бившия областен управител на Варна, но не се разграничихте от извършените от него нарушения във връзка с разпореждането на имоти в Морската градина. Ще стане ли Варна новият Слънчев бряг, г-н премиер? Обръщаме се към вас, защото именно чрез продажбата на 120 декара държавна земя, в момента Варненският бряг е гигантска строителна площадка. Смятате ли, че когато карат към Варна, българите и чужденците ще казват “тази държава върви по правилен път”? Всички държавни агенции, одобрили стандартните документи за строителство, се хранят с парите на данъклоплатците, но нито една не счита за необходимо да излезе в публичното пространство и да заяви как ще изглежда Варна. Както се обадихте на РДНСК Бургас по повод строежа на 120 жилищни постройки, ще се намесите ли за да излязат наяве документите за сградите, който се очакват на варненския бряг?", питат варненци.

Те настояват, че с "активното бездействие на МВР" гражданите на Варна са принудени да гледат Морската градина през огради и да бутат детски колички върху джипки, а тревните площи отдавна приличат на занемарени кърски пътища. "Необходими ли са нови закони, за да задължите органите на вътрешното министерство да извадят от парка ни колите?", се пита в подписката

Споделяне

Още по темата

Още от България