Премиерът: Проруски и антиамерикански сили винаги се възбуждат от танкове

Борисов се "оправда" за американското въоръжение у нас със Станишев, а Ненчев с хибридната война

Заключителен етап на тактическото учение "Кабиле 2015" за сертифицирането на 6-а батальонна бойна група от състава на Сухопътни войски се провежда та учебен полигон Ново село. В "Кабиле 2015" участват над 800 военнослужещи от Българската армия и въоръжените сили на САЩ.

Премиерът Бойко Борисов се включи с известно закъснение в обясненията за предстоящото разполагане на американско въоръжение у нас, като обогати дебата с прозрението си, че "проруски или антиамерикански сили винаги се възбуждат от такава тема, защото кой иска да му идва въоръжение в страната – никой".

"Не виждам нищо, което към момента да ни тревожи", заяви в четвъртък Борисов, който е в Брюксел за участие в срещата на лидерите на Европейския съюз.

Той каза, че нищо друго от вече договореното в рамките на НАТО не е одобрявано от правителството: "Аз разбрах завчера, че има такава тема след изказването на военния министър. Ние към момента се придържаме към ученията и към това, което е подписано досега и договорено още от 2006-а година. Нищо друго, различно от това, няма. Не виждам нищо лошо в едно партньорство, учения между 7, 8, 10 държави, сега вярно, проруски ли, антиамерикански сили, винаги се възбуждат от една такава тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната, никой, но става въпрос от това, което знам, от министъра лично, това са стари задължения, още от 2006-а година, по времето на Станишев са подписвани. Не виждам нищо, което в момента да ни тревожи".

В същото време Борисов даде указания на военния министър Николай Ненчев да обясни пред парламента, "за да се успокоят хората".

"Ако има такава тема, трябва да се отиде в парламента. Министърът да отиде, да обясни, какво решение е взето, какво има в момента, колко са, какво провеждат, да покани журналистите да отидат и да снимат", каза премиерът.

Външният министър Даниел Митов разясни в сряда, че България е дала разрешение за разполагане на тежка техника на НАТО на нейна територия за провеждането на учения. Разясненията на Митов, както и на президента Росен Плевнелиев трябваше да разсеят противоречието от предния ден, когато американският министър на отбраната обяви в Талин предстоящото разполагане на американско оръжие в България и още пет страни от Централна и Източна Европа, а българският му колега Николай Ненчев заяви, че София не е уведомена и официално искане не е постъпило. Впоследствие Ненчев се коригира и посочи, че става въпрос за "дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности" и "не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна".

В четвъртък Ненчев отдаде разминаванията по темата на "хибридната война”, която води Кремъл.  Той отново повтори, че няма противоречие -  става въпрос за техника, която ще бъде използвана за съвместни учения за определен период от време, а после ще бъде преместена в други центрове. 

"И българските, и американските въоръжения у нас са на НАТО" 

Президентът Плевнелиев за пореден път отхвърли спекулациите около разполагането на американска военна техника у нас, като заяви в четвъртък, че "всички въоръжения тук, независимо дали са български, или американски, са на НАТО". По думите му целта е българската армия да стане все по-съвместима със съюзническите сили.

"НАТО е отбранителен съюз, в който решенията се взимат демократично. Нищо извънредно не се случва у нас. Ученията и наличието на техника на съюзниците ни от НАТО са част от националния план за модернизация на българската армия и подобряване на съвместимостта и със съюзническите сили”, заяви Росен Плевнелиев, който присъства на военното учение "Кабиле 2015 г."

Той добави, че военните учения и разполагането на военна техника у нас е изцяло с отбранителна насоченост.

"Целта е само една – независимо дали със САЩ, с Германия, с Франция, с Великобритания, с нашите гръцки приятели, които са днес тук – ние търсим съвместимост. Никого няма да нападаме и нямаме намерение да нападаме. Но ние ще внесем толкова техника, ще планираме така, че да можем в рамките на тези учения да помогнем на БА да изгражда способности и да става съвместима", посочи Плевнелиев.

Тежка техника на САЩ ще продължи да участва в общи учения в България

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов уточни от своя страна, че в само в това учение са участвали 51 американски военни, два танка и друга бронирана техника.

До края на месеца танковете ще останат на територията на страната, а в следващи учения ще има и друга военна техника.

"България е част от НАТО и не трябва тези машини да бъдат възприемани като чужда техника. Няма извънредна ситуация, наличието на американски танкове в страната е част от плана за съвместна подготовка на военнослужещите", посочи вицеадмирал Румен Николов.

В началото на седмицата САЩ обявиха, че ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България. Русия реагира остро като обяви, че това ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война.

България на няколко пъти заяви официално, че очаква от САЩ съвместните бази на българска територия да бъдат използвани по-активно. Само за тази година са планирани 70 общи учения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?