Премиерът: Протестиращите не знаят какво искат освен оставката ми

Сн. БГНЕС

Протестиращите не знаят какво друго искат освен оставката ми. Това заявява премиерът Пламен Орешарски в интервю за френския вестник "Монд".

 

"Тези, които протестират в момента, поддържат едно непрекъснато напрежение, което е подкрепено политически от десните партии. Трябва да запазим спокойствие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнат с мен. Техните организатори предпочитат да останат в сянка. В същото време ние работим за възстановяване на икономиката. Това е основният проблем тук", посочва Орешарски.

 

Той коментира, че изборът на Делян Пеевски начело на Държавната агенция за национална сигурност е бил политическо решение, което е поправено и Пеевски е подал оставка.

 

Според премиера правителството по никакъв начин не следва политиката на партия "Атака".

 

"Важни са в парламента, за да можем да постигнем кворум. Малко е трудно да искаме от тях да не взимат участие в гласуванията. Те изразяват мнението на част от българското общество, но не на мнозинството", добавя Орешарски.

 

Попитан как смята да се справи с корупцията той отговаря: "Основното е да засилим и да прилагаме законите".

 

"От 90-те години на 20-ти век насам това е един от проблемите на нашето общество. Някои политици критикуват корупцията, когато са в опозиция, но не променят нищо, когато са на власт. Тези взаимни обвинения в корупция много ни навредиха. Сега е време да действаме. Трябва да се концентрираме върху прозрачните правила и процедури. Основните закони ще бъдат внасяни за разглеждане в агенцията за борба с корупцията (от текста не става ясно коя точно агенция има предвид премиерът – бел. ред.)", посочва Орешарски.

 

В репортаж от София специалният пратеник на изданието Ален Сал коментира, че политическата безизходица в България може да продължи дълго, защото никой не изглежда готов да промени коренно ситуацията. Според него след месеци на протести България е в ситуация на блокада.

 

Лозунгът "Оставка!" беше навсякъде из страната през летните месеци, но изглежда е недостатъчен след месеци на конфликти. Организаторите на протестното движение обаче държат и на друго свое искане - да се предприеме операция "Чисти ръце" срещу корупцията, която е туморът на българското общество и на българската политика, посочва специалният пратеник на "Монд".

 

Журналистът е интервюирал участници в протестите против и за правителството, блогъри, преподаватели по политически науки, български политици като Илиана Йотова и Радан Кънев и социолози.

 

Журналистът отбелязва, че на изборите през май партия ГЕРБ е победила, но никой не е поискал да се коалира с нея и така се е стигнало до правителството на Пламен Орешарски.

 

За кабинета нещата са ясни, протестите са подкрепяни от десницата и дори пресата и телевизиите, близки до БСП и ДПС, подеха слуховете, че протестиращите са платени - честа практика в България, също както и купуването на гласове, посочва журналистът от "Монд".

 

Организаторите на протестите пък се затрудняват да отговорят на тези обвинения, добавя той.

 

В статията се цитира мнението на Радан Кънев, че корупцията е присъща на много сектори. В публикацията е цитирана и директорката на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, според която протестното движение е пропуснало възможност, като е насочило вниманието си върху фигурата на Делян Пеевски, но на село не всеки познава Пеевски.

 

Според Димитрова протестното движение трябваше да посочи, че хора като Делян Пеевски има във всяко малко градче.

Споделяне

Още по темата

Още от България