Премиерът разпореди да няма недоволни при “5 млрд. лева за здравеопазване“

"И на теб от февруари да ти спрем заплатата и ти ще си недоволен", обърна се Борисов към здравния министър

Премиерът разпореди да няма недоволни  при “5 млрд. лева за здравеопазване“

Не може близо 5 млрд. лв. да сме дали за здравеопазване и да има хора, които недоволстват, възмути се премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда и разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да направи така, че едновременно да се правят реформи и работещите в закъсалите болници в Ловеч и Враца да си получават заплатите.

“И на теб от февруари да ти спрем заплатата и ти ще си недоволен, оправете този проблем”, обърна се Борисов към ресорния министър.

“Едновременно с това правете реформи и обяснявайте, че не може да се краде и да се източват болниците. Това трябва да приключи. Не може, след над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година и близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и да излязат трима санитари и да кажат, че не са си получавали заплатите. Такива пари в историята си България никога не е отделяла за здравеопазване. Не може, с над половин милиард повече да сме дали от миналата година и да недоволстват. Моля те, Ананиев, лично се заеми, оправете двете болници и ги стабилизирайте“, произнесе се Борисов.

“Как да обясним на жената от февруари, която не си е получила заплатата, че сме дали повече от половин милиард повече в тази сфера. За мен е важно да си получават заплатите. Те излязоха и го казаха сега, защото сега има демокрация и свобода на словото, а преди са щели да я уволнят. Виновните ще си получат заслуженото, не може хората там да ги наказваме за това, че ръководството е било калпаво“, каза Борисов.

Здравният министър от своя страна коментира, че няма болници, които да са управлявани правилно и да протестират и двете болници в Ловеч и Враца години наред са водени към фалит.

По-рано Ананиев заяви пред Нова телевизия, че са необходими 2-3 месеца за стабилизирането на болниците, докато заработят оздравителните планове.

"Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев по повод недоволството отпреди два дни, когато работещи в болницата във Враца замеряха неговата заместничка Жени Начева с яйца.

"Тези болници в продължение на 13 и повече години се водят във фалит. Източвани са милиони", каза Ананиев. В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца. 

"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", посочи министърът. 

"Откакто вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с кредиторите още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", допълни той.   

Споделяне

Още по темата

Още от България