Премиерът разпореди ДАНС и данъчните да проверят сделката с ЧЕЗ

Гинка Върбакова чака помощ от "голяма банкова институция“

Премиерът разпореди ДАНС и данъчните да проверят сделката с ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов разпореди на Държавната агенция “Национална сигурност” и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България, съобщи правителствения пресцентър в събота. Борисов е разпоредил пълна проверка и на дружеството купувач  - "Инерком България".

Премиерът иска в разследването на всички обстоятелства около сделката да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор. Борисов вече е разговарял с ръководствата на НАП и финансовия надзор, които са го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка.

"Правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност", декларира Министерският съвет.

"Инерком България" ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото месеци по-рано дружество "Инерком Инвестмънтс" ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик "Инерком", имаща три фотоволтаични парка - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик.

Сделката с ЧЕЗ предвижда българската компания да придобие седем дружества - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Разпределение", търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд", ИТ-фирмата "ЧЕЗ ИКТ", както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" надхвърлят 1.7 млрд. лева. Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

Гинка Върбакова чака помощ

По-рано през деня Гинка Върбакова обяви, че компанията ѝ очаква помощ от “уважавана банкова институция“, за да може да финализира сделката за 320 млн. евро за активите на ЧЕЗ в България. Изявлението ѝ бе направено в “интервюто“ за БТА, което бе публикувано без автор и снимка, което породи съмнения, че това е просто фирмено съобщение.

Става дума за “голяма международна банка с висок кредитен рейтинг“, обяснява неизвестната до вчера бизнес дама. В изявлението си Върбакова казва, че фирмата работи сама за сделката.

“Инерком" участва самостоятелно в процедурата. Ще бъдем подкрепени единствено от уважавана банкова институция, която ще ни предостави кредит. Това ще стане на базата на конкретни критерии, свързани с нашия бизнес и кредитно досие.  Собствеността ни е напълно прозрачна и публично достъпна. Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен собственик. Това е факт от създаването на дружествата и може лесно да бъде проверено“, казва Върбакова.

Тя казва, че "Инерком България" е част от група компании, които от 10 години работят в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството.

“Основната ни дейност до момента е свързана с изграждане на централи и производство на електроенергия от ВЕИ. Групата притежава 6 действащи фотоволтаични централи, с обща мощност около 23 МВт. Успоредно работим за изпълнение на проект за фотоволтаична централа с мощност от 80 МВт, която ще функционира изцяло на пазарен принцип“, допълва Върбакова.

Тя обяснява, че компанията ѝ е преминала през много проучвателни етапи преди да подпише сделката с ЧЕЗ, защото е трябвало да покрие редица изисквания на продавача. Мажоритарен собственик на ЧЕЗ е чешката държава.

Приходите на групата за миналата година са около 50 милиона лева и ще отчетем печалба от около 10 млн. от дейността си, казва още Върбакова.

Необслужвани кредити?

Справка на сайта “Бивол“ показва, че Гинка и Славчо Върбакови до неотдавна не са можели да си обслужват банкови кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела. Техни имоти са били възбранени и продадени заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи.

Един от кредитите им е към Първа инвестиционна банка (ПИБ) за придобиване на имоти в Пазарджик. Изплащането на кредита явно не се е случило по план, защото имотите са възбранени и продадени от частния съдебен изпълнител Добромир Даскалов.

От Имотния регистър излиза също, че към днешна дата семейството има непогасени дългове към НАП, заради които е вписан запор на техен имот във варненско. През 2013 г. първо Окръжен съд – Добрич, а след това и Апелативен съд Варна е отхвърлил жалба срещу изпълнителното дело с мотива, че дължимите суми към НАП не са заради данъци върху имот, а за друг вид публични вземания. Този имот вече е бил възбранен от Банка ДСК за друго изпълнително дело, отново за неизплатен дълг. Това обаче не означава, че дълговете към ДСК и НАП все още са висящи, уточнява “Бивол“.

Споделяне

Още по темата

Още от България