Премиерът разпореди замразяване на депутатските заплати, Караянчева се разкая

ГЕРБ предлага партиите да не получават субсидии по време на извънредното положение

Премиерът разпореди замразяване на депутатските заплати, Караянчева се разкая

Темата за увеличението на депутатските заплати бе скоростно приключена, след като разпали сериозен скандал и обещствено напрежение в условията на пандемия и растяща безработица. Премиерът е провел спешно заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което е решено да се поиска замразяване на заплатите на депутатите, обяви министър-председателят. Парламентарната група на управляващите ще внесе законопроект те да останат на нивата от декември 2019 г.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, която само ден по-рано пламенно защитаваше увеличението и твърдеше, че замразяването ще е популизъм, си посипа главата с пепел. В емоционален пост във фейсбук тя обясни, че е сгрешила и поиска извинение.

Малко след това официално бе съобщено, че изпълнителната комисия иска да бъдат замразени депутатските заплати. Това обаче не е единственото решение от заседанието ѝ. Ръководството на ГЕРБ настоява и да се замрази изплащането на партийните субсидии, въпреки че по-рано Борисов отхвърли тази възможност като заяви, че "не бива да се стига до крайности" и "партиите в момента най-активно работят". Явно обаче след това е размислил, защото сега на депутатите от ГЕРБ е заръчано да внесат именно такива промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Освен това партийното ръководство "препоръчва на народните представители от ГЕРБ" в периода на извънредното положение да превеждат половината от месечните си възнаграждания по специално разкрита сметка на партията. Събраната сума щяла да бъде използвана за подпомагане на различни мерки срещу вируса и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата.

Абсолютен попупист

Часове преди да се стигне до решението за замразяването на депутатските заплати, Караянчева заяви пред бТВ, че подобен ход би бил популизъм. Тя дори каза, че заплатите се вдигат, защото увеличението е по закон и вместо да се замразяват, депутатите могат да даряват част от тях:

"Замразяването на заплатата сега би било недобър ход, защото в момента имаме заплати, които са базирани на по-висока ставка на средномесечната заплата. Знаете, че народните представители формират заплатата си по правилник на (бел.ред - на базата на средномесечната от) три предходни месеца. Според мен не трябва да замразяваме заплатите, а може би трябва да се направи това, което направиха народните представители от ГЕРБ, чийто представител съм и аз – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Защото знаете, че ние дарихме 100 000 хил. лева на Министерството на здравеопазването, но сега е редно и в избирателните райони народните представители да даряват за различни каузи, било то социални или здравни. Това е решение на парламентарната група на ГЕРБ. Това мисля, че е по-работещият вариант, защото замразяването на заплата на практика какво ще донесе - замразяване на една по-висока заплата, защото следващото тримесечие, което предстои, се очаква спад на средномесечната заплата... Популизъм. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от себе си, от своите средства, за да помогне там където е полезен. Защото в избирателните райони, повярвайте ми, и болниците, и социалните служби, и децата в риск, също имат нужда от помощ и ние, народните представители, ще се притечем".

В петък сутрин Борисов бе попитан дали се чувства популист заради предложението.

"Абсолютен, щото считам, че върша работа за толкова пари и се жертвам, и рискувам и взимам решения, които и от двете страни...Но пък ние говорим за съпричастност, нека бъдем еднакво ощетени и не се чувствам популист в тоя смисъл, в друго време щях да кажа: Това е абсолютен популизъм", заяви той.

Борисов даде да се разбере, че ако кризата продължи, депутатите може да работят и без пари. Засега е взето решение да даряват половината от заплатите си.

"Към тоя момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, сме длъжни сега половината, после три четвърти, накрая и без заплати, в рамките на един-два месеца това ще го направиме, ако така върви, дай Боже да не е така", заяви премиерът.

Сбърках, извинявайте

Малко след изялвенията на Борисов, Караянчева публично се извини за думите си отпреди няколко часа.

Тя вече не смята, че е популизъм да се спре увеличението на заплатите, а точно обратното.

"В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно. Мисля че ще помогне, ако си казваме по-често "сгреших, извинете". И не, не говоря за експертите и лекарите, макар че щеше да е добре СЗО да бяха взели да се разберат най-после по въпроса за ползата от маските. Говоря за себе си. Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам. А вие бъдете здрави и се пазете!", написа Каранянчева.

ДПС съгласни с искането на Борисов

Междувременно ДПС обявиха, че ще подкрепят предложението на Борисов, въпреки че имат резерви. "Има един съществен недостатък на това предложение. Има много места, където има нужда да се дари, но няма кой да дари. А когато парите останат в общия кюп, да кажем в бюджета на Народното събрание, какво ще направят? Никой не знае къде ще отидат. В смисъл ще са спестени и един ден ще се върнат в бюджета", каза Йордан Цонев от ДПС.

В петък депутатите се събират на извънредно пленарно заседание, за да приемат на първо четене промените в държавния бюджет и удължаването на извънредното положение до 13 май. На първо четене ще бъде разгледано и предложение на ГЕРБ политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), докато действа извънредното положение.

Освен това са въведени предпазни мерки заради епидемията от коронавирус, особено след като трима народни представители дадоха положителни проби. В началото на заседанието регистрацията за заседанията ще продължи повече от обикновено и ще тече в рамките на 1 час, защото депутатите ще влизат в залата на малки групи. След това по време на дебатите ще присъстват само тези, които искат да се изкажат. Останалите обаче няма да са в стаите на парламентарните групи в сградата на пл. "Народно събрание", а в личните си кабинети в бившия партиен дом. Гласуването по точките от дневния ред ще е поне половин час след края на дебатите, като депутатите отново ще влизат на групи в пленарната зала.  

Борисов: Тествах се заради едни идиоти, ще дам пари на професора

Премиерът е бил тестван за коронавирус два пъти от началото на кризата. Резултатите са отрицателни. Борисов обясни, че четвъртък се е изследвал за втори път, защото "асболютни идиоти" пишели, че е болен се опитва да го прикрие като иска извънредното положение да се удължи до 13 май.

"И ще си го платя аз, защото явно е много важно. Ей сега ше дойде професорът и ще му дам парите. Ставате дребнави вече", каза Борисов преди да си тръгне от брифинга.

Цонев също обяви, че депутатите от ДПС ще платят за направените им тестове.

Споделяне

Още по темата

Още от България