Премиерът събра лекарите, НЗОК и държавата "в един отбор срещу кражбите"

В "тежки разговори" Ананиев убедил Борисов, че касата ще остане стабилна

Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев (в ляво) със здравния министър Кирил Ананиев, подуправителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и председателя на Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков при подписването на НРД, сн. БГНЕС

Националният рамков договор, който регламентира правилата и цените, по които здравната каса ще плаща медицинските услуги през тази година, беше подписан в сряда следобед в Министерството на здравеопазването след продължила няколко седмици игра на нерви.

В последния възможен ден за подписването проблемът бе поет на ръчно управление от премиера Бойко Борисов, който се срещна със здравния и финансовия министър и с ръководствата на съсловните организации на лекарите и зъболекарите и по-късно в сряда се стигна до щастливата развръзка и подписването.

След срещата стана ясно, че премиерът е заръчал на медиците да се включат в контрола по изразходването на бюджета на касата, който тази година е увеличен с 400 млн. лева и достигна 3.8 млрд. лева.

Борисов призова лекарите заедно с държавата и касата да са в един отбор срещу "кражбите в здравеопазването".

Ананиев убедил Борисов, че НЗОК ще остане стабилна

Ананиев от своя страна заяви, че в последните дни е имал тежки разговори с Борисов и финансовия министър Владислав Горанов и е успял да ги убеди, че екипът на здравното министерство има план, така че да не допусне здравната каса да изпадне във финансови затруднения до края на годината.

По думите му това са били "тежки разговори за доверие, за компетентността, за успеха на този екип и той може ли да гарантира всички тези неща".

Относно дълговете на НЗОК към чуждите здравни каси в размер на 271 млн., които предизвикаха конфликт между Ананиев и управителя на касата Камен Плочев, прераснал в управленска криза, здравният министър обяви, че има готово решение.

До 15 май ще бъде направено разсрочване на задълженията, чиито падежи са през тази година и НЗОК ще обслужва дълговете си в рамките на предвидения бюджет от 73 млн. лева, обясни Ананиев. Той отново увери, че тези дългове по никакъв начин не засягат постигнатите договорки с лекарите.

НЗОК ще плаща повече на болниците за половината клинични пътеки

Безспорно най-голямата заслуга на новия рамков договор е предвиденото увеличение на цените на 130 или близо половината от клиничните пътеки, по които НЗОК плаща на болниците.

След подписването Ананиев съобщи, че за някои от тях увеличението достига до 450 лева.

Той отчете, че с увеличението е изпълнен ангажиментът към закъсалите общински болници да се вдигнат цените на пътеките, по които работят. Нараснали са и парите за детското и майчино здравеопазване, превенция, профилактика, долекуване, за личните лекари, заяви Ананиев. Предвидени са и средства за зъбни протези на възрастните хора между 65 и 69 години.

По думите му тези договорки ще имат сериозни положителни последици за здравния сектор и, макар, че това не е най-добрият договор и има какво още да се желае,той е по-добър от съществуващия и го надгражда.

Ананиев: Ключовите думи са "контрол" и "дисциплина"

Ананиев също коментира, че ключовите думи за този договор са "контрол" и "дисциплина".

"Не трябва да се задоволяваме с постигнатото, искаме една ефективна здравна система и трябва да положим всички усилия за това. На срещата при премиера се обединихме, че всеки ден като екип ще провеждаме контролна дейност и очакваме резултатите да бъдат факт още в първите месеци на действието на НРД", каза Ананиев.

"Не трябва да допуснем пари за лечение на български граждани да не отиват по предназначение", каза още той. Той припомни, че екипът му работи усилено по нов здравноосигурителен модел. "Това ще е инструментът, който ще създаде необходимите условия за по-ефективно изразходване на средствата и намаляване на течовете в системата на здравеопазването", заяви Ананиев.

Борисов: Да бъдем в един отбор срещу кражбите в здравеопазването

По-рано на срещата със съсловните организации премиерът Бойко Борисов е призовал лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване.

"С финансовия министър обсъждахме тази тема, сключването на договора с вас е успокояващо за хората и системата. В същото време искам да ви помоля да направим така, че да сме в един отбор в борбата с кражбите в здравеопазването. Не може тази година с 407 млн. лв. повече да влизат в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 млн. сме назад. Ако с тези темпове нарастват разходите, ако искате още сега можем да пуснем една социология и да попитаме хората усетили ли са, че още близо половин милиард повече се дава в здравеопазването и ще видите, че няма да получим отговора, който чакате", се е обърнал премиерът към лекарите в началото на срещата.

"Само за януари и февруари Кирил Ананиев ще каже с колко милиона повече са дадени за лекарства. Ще кажете: С лекарства не се занимаваме - ама 30% от разходите на болниците са за лекарства. За новите молекули няма да станат 40, а 60 млн. лв. разходите тази година. За догодина са подготвени още 80 нови молекули. С една дума - ние влизаме в цикъл, в който милиарди се изливат и ефектът за хората е нула", коментира Борисов.

"Не може в чуждите здравни каси да имаме за плащане над 270 млн. лв. в момента. Това е направено, ако човек, пази Боже, е в чужбина и получи инфаркт, инсулт или си счупи крака, ръката, да се излекува там и ние да му поемем сметката. Или ако е планирана операция и тука няма лекари, които да я направят. Ние милиарди дадохме за апаратура, сигурно сме в първата тройка на Европа по най-модерната апаратура, не мога да кажа, че не са ни кадърни докторите, напротив, даваме милиарди за здравеопазване, плащаме най-добрите и скъпи лекарства, а стотици милиони даваме на чуждите здравни каси", коментира премиерът.

Подписването на договора беше несигурно до последно

Проблемът с дълга към чуждите каси стана причина за конфликт между Ананиев и управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, който преди десетина дни поиска от депутатите актуализация на бюджета на НЗОК, а здравният министър му поиска оставката, обвинявайки го в серия от лъжи и нарушение на процедурите.

Скандалът прерасна във властова криза в здравната каса, тъй като стана ясно, че оперативното ръководство в лицето на Плочев работи при пълна липса на координация с Надзорния съвет, в който влизат представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентските организации и който взима всички важни решения за финансирането на здравната система.

В разгара на скандала Плочев излезе в болничен, което допълнително задълбочи властовата криза в касата и съдбата на управителя засега остава неясна.
Заради изясняването на проблема с дълговете към чужди каси Надзорният съвет остави за последния възможен момент взимането на решението за подписването на рамковия договор, в който тази година за първи път от над 10 години насам е предвидено увеличение в цените на половината клинични пътеки, по които НЗОК плаща на болниците.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов настоя НРД да не се подписва до изясняване на мащаба на дълговете към чуждите каси, като така поскъпването на пътеките стана заложник на възникналия конфликт.

Това изнерви лекарското съсловие, което заплаши с протести, ако подписването на договора пропадне. 

В сряда след подписването от Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз изразиха удовлетвореност от постигнатите договорки в трудните преговори и благодариха на всички участници в тях.


 

Споделяне

Още по темата

Още от България