Премиерът: Съдбата на АЕЦ "Белене" ще е ясна до 3 седмици

"Един ден умни хора в БСП ще ми издигнат паметник“

Премиерът: Съдбата на АЕЦ "Белене" ще е ясна до 3 седмици

До три седмици ще стане ясно дали ще строим АЕЦ "Белене", обяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Той сподели и критерии, на които проектът за централата трябва да отговаря, за да бъде реализиран: "Бъдеще, цена, безопасност, ефективност и пак бъдеще".
 
“Аз за разлика от много колеги обичам да си спазвам ангажимента и, когато имам какво да кажа, излизам и го казвам. В момента... и даже и днес имам среща с консултанта, всичките ми екипи работят на пълни обороти, консултираме го с руските партньори, с Брюксел, надявам се до... нека да си сложим три седмици и да приключим“, посочи той пред БНТ.
 
“Значи тя, ако е била ефективна, да са я направили досега много, много, много преди мен. Факт е, че и Станишев не е посмял да я прави. Станишев не е посмял. Социалистите трябва да го знаят. Нито Първанов е посмял да го натисне да започнат да я строят. Само са съборили, прибрали са кредитите и сега ние трябва да платим половин милиард. И не са направили нищо друго“, допълни Борисов.

Помолен да даде и повече разяснения за експертизата, която се очаква за АЕЦ “Белене”, Борисов по-късно поясни пред Mediapool, че се оценяват “все неща, които е трябвало да се вземат предвид още през 2006 година”.

По думите на премиера става дума за експертиза на “бъдещето на атомната електроцентрала като цяло” - на кого, например, ще продаваме ток, ако тя бъде построена.

Премиерът даде да се разбере, че той има предварителна информация за крайния резултат на експертната оценка, но ще я сподели, “когато му дойде времето”.

Съгласно последната подписана договореност за удължаването на преговорите между НЕК изпълнителя на проекта "Атомстройекспорт", те трябва да бъдат финализирани на 31 март 2012 година.

Българското правителство нае за финансов консултант по проекта британската банка HSBC. Договорът е от април 2011 и е за 18 месеца, т.е окончателният икономически анализ на проекта може да е готов чак през октомври 2012 г.

“Срокът от три седмици най-вероятно касае политическото решение за съдбата на “Белене” и явно няма нищо общо с икономическата обосновка на проекта”, коментира пред Mediapool българският подизпълнител на консултанта Владимир Каролев. Той заяви, че не му е известно да има предварителен доклад за проекта от банката или пък насрочени срещи между представители на правителството и на консултанта.

За хора като мен и Първанов оценка дават народът и историята
 
На въпрос каква е оценката му за двата мандата на президента Георги Първанов Борисов заяви: “Не възнамерявам дори да си губя времето да давам оценка. Оценката на такива като Първанов, като мен, като Костов, като царя я дават народът и историята. И обикновено това става след пет - десет години, когато може да се види от дистанцията на времето. Мога да говоря за много слабости, за много проблеми и за много пропуснати шансове на България вследствие на неговото управление, защото в никакъв случай той не е изпълнявал само президентската си длъжност“.
 
“Той беше и основен кадровик в държавата, особено по времето на управлението на БСП и ДПС. Така че може много да се говори, но в края на краищата аз истински му пожелавам успех на всяко ново поприще. За всеки е изпълнено... това да си изпълниш пълни мандати, и то два, той влиза в историята с това. Трудно президент ще има два мандата в България оттук насетне“, добави Борисов пред БНТ.
 
Един ден БСП ще ми издигнат паметник
 
Далеч по-щедър бе премиерът в оценката си за БСП и управлението на лидера ѝ Сергей Станишев.
 
“България вървеше ама точно в стъпките на Унгария по време на неговото управление, сравнено с Дюрчани, предишния премиер, социалист, който без грам разум вдигна двойно пенсиите и заплатите в Унгария. Вследствие на което потопи икономиката, отидоха на колене пред Международния валутен фонд, взеха 120-30 милиарда евра, защото няма откъде, не може да ти се вдигне двойно заплатата, след като ти работиш малко, тези пари отнякъде трябва да дойдат, и се сгромоляса цяла Унгария. И в момента пък Орбан тръгна да поправя всичко това със същите мерки, с каквито действаше Дюрчани“, каза Борисов.

Орбан ми е приятел, но това, което прави, не е правилно
 
“Сиреч аз осъждам, приятел ми е Орбан, но това, което прави в момента, не е правилно. Не само, че не е правилно, компрометира дясната идея в Европа. Да, аз разбирам, че той е поставен в уникални условия и, ако българите не бяха избрали ГЕРБ на власт, а бяха оставили тройната коалиция, по същия начин България щеше да се сгромоляса. Защото самият Станишев щеше да излезе и да почне да кърши ръце и да мрънка, че няма пари за пенсии, че трябва да взима от резерва, че няма как да строи "Белене", защото няма пари, няма инвеститор. Той трябваше тези обяснения да даде пред хората и щяха да го бият с камъни. Един ден в БСП на мен ще ми издигнат паметник. Запомнете ми думата. Ще дойдат умни хора в БСП, ще кажат - ей, ако не беше дошъл той да поеме цялата политическа отговорност, да ни спаси, нашата партия щеше да падне с 90 процента при предсрочни избори след това, и нямаше да ни има“, коментира Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?