От чужбина можело да дойдат "свежи" пари за оръжейниците

Премиерът: Съкращаваме 700-800 души от ВМЗ, за да го приватизираме

Борисов възмутен от протестираща: Праща ми лук, а носи златни пръстени

Премиерът: Съкращаваме 700-800 души от ВМЗ, за да го приватизираме

700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав, заяви премиерът Бойко Борисов във вторник, съобщавайки лично условията, при които държавата ще се опита наново да продаде оръжейния завод, чийто работници протестират заради неполучени заплати.

В понеделник се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач Емко", на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение заради неизплащаните от два месеца заплати в оръжейните заводи, където работят повечето хора от региона. Според информация на синдикатите от "Емко" ЕООД са предложили 1 лев за затъналото в дългове предприятие.

Във вторник стана ясно, че с кризисната ситуация се е заел премиерът Бойко Борисов, който заяви в интервю пред Дарик радио, че основната пречка за продажбата на завода е колективният трудов договор. В него е предвидено всяко съкращение да се съгласува със синдикатите, а на мястото на освободения те да предлагат нов човек за назначаване. Така на практика не може да има никакви съкращения.

"Частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека", уточни той.

"Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят.

Премиерът не приема за чиста монета твърденията на работниците, че заради неизплатените им заплати не могат да си покрият основни разходи и изнемогват.

"На госпожата, която ми пращаше лук, всичките ѝ пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов.

По време на протестите на оръжейниците жена от Сопот символично подари вечерята си на Бойко Борисов - филия хляб и лук.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна коментира, че е "убеден" в намирането на правилното решение и коментира, че "отдавна е трябвало да се обърне внимание на това дружество и да се търсят адекватни решения”.

Бърза продажба без стратегия, възможен е и фалит

Бъдещето на предприятието остава неясно, но вероятно държавата ще направи нов опит да продаде завода вече при облекчени условия.

Във вторник министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи, че ще поиска от депутатите да осигурят възможност ВМЗ да се продаде без стратегия чрез изваждането му от списъка със забранени за продажба държавни стратегически предприятия, които в момента могат да се раздържавяват само по определени от парламента правила.

"Трудното тепърва започва", каза Добрев.

Приватизацията пропадна, след като в понеделник единственият кандидат купувач не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро. Действителната причина за провала на процедурата обаче стана колективният трудов договор, според който не може да бъде освободен нито един служител без съгласието на синдикатите. Според стратегията за приватизация пък в следващите три години купувачът трябва да запази персонала, а от профсъюзите съобщиха, че от "Емко" са обявили желание да освободят 2000 от общо около 3200 работници.

Делян Добрев обясни, че най-подходящият вариант е да се стартира нова процедура за приватизацията на ВМЗ, без стратегия, тъй като гласуването на нова ще отнеме 9 месеца. Вариантът пък дружеството да бъде обявено в несъстоятелност е най-нежеланият.

Във вторник обаче стана ясно, че в Пловдивския окръжен съд вече е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност по молба на " Механичен завод – Девин".

"Благоприятният вариант е да се извади от Приложение 2 ВМЗ - Сопот и да се стартира нова процедура за приватизация, без да я има тази стратегия, която до голяма степен провали и сегашната сделка и гласуването на която, отново в Народното събрание, ще отнеме девет месеца до една година, през което време ние няма да може да спасим предприятието", каза Добрев.

Той отхвърли предложението на синдикатите заводът да мине към "Терем", тъй като печалбата на това дружество не е достатъчна, за да спаси ВМЗ.

"Структурни промени със сигурност трябва да има. Дружеството не може да съществува с този брой на работещите в него. Това, което още от днес ще започнем да договаряме със синдикатите, е структурни промени, но хората, които биват освобождавани, да бъдат наемани по програмите за заетост при министър Младенов", каза Добрев.

По-късно той се срещна с представители на синдикатите и бе съобщено, че ще бъде подготвена оздравителна програма. Засега няма яснота какви мерки точно ще бъдат заложени в нея.

Финансовите задължения плашат инвеститорите повече от социалните

Според данните на икономическото министерство общият размер на задълженията на ВМЗ е над 150 милиона лева, а според инвеститора има и още скрити задължения. Директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов уточни, че 100 млн. лв. са задълженията само към частни кредитори.

Според Караниколов е най-добре да се направи широка дискусия с участието на министерството на икономиката, АП, Народното събрание - ако е необходимо, и синдикатите.

"Трудната ситуация не идва само от социалния проблем, най-тежкият е, че то е декапитализирано. Инвеститорите не бягат само от това, че има социални елементи, а от финансовото състояние на предприятието. Трябва да се предложат някакви разумни варианти, за да имат инвеститорите интерес", посочи Караниколов пред БНТ.

Според него трябва да се анализира какво е отблъснало инвеститорите и да се "стартира процедура с по-коректни критерии".

Въпросът не е как да платим заплатите, а дали ще има такива

Министър Добрев каза, че по въпроса със заплатите на работниците във ВМЗ – Сопот "ще хвърлим най-много усилия през следващите няколко дни, защото след вчерашния провал на приватизацията нещата станаха изключително трудни".

"Ако до вчера говорихме за това как да платим заплатите без да закъсняваме, днес вече можем да говорим за това ще има ли заплати или няма, защото без…инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството", посочи Делян Добрев пред Нова телевизия във вторник сутринта.

Вечерта обаче той изненадващо обяви, че в скоро време по сделка в чужбина могат да пристигнат "свежи" пари във ВМЗ-Сопот.

Служителите имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева, а от 14 януари става дължим и трети аванс. Работниците твърдят, че са в много тежко състояние и нямат пари да си покрият елементарните човешки нужди, а държавата разчиташе на купувача да им заплати дължимите възнаграждения, както и да покрие останалите борчове на дружеството.

Във вторник оръжейниците продължиха протеста си. Те нарекоха управляващите "гробари, които закопават две общини".

Работниците твърдят, че са в принудителна гладна стачка, част от тях вече са без ток заради неплатени сметки и отправиха и призив към банките, към които имат кредити, да се обръщат към "държавата, към Бойко Борисов и към хората, които командват”.

Лидерът на КТ "Подкрепа" във ВМЗ Димитър Атанасов каза, че синдикатът вече много трудно удържа хората да не започнат блокади на пътища. Той категорично отхвърли искането за съкращения.

"Идваме в София", скандираха още работниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?