Премиерът Самарас: Дайте на Гърция малко въздух

Завръщането към драхмата ще е катастрофа

Премиерът Самарас: Дайте на Гърция малко въздух

Гръцкият премиер Андонис Самарас призова да се даде на Гърция повече време, за да приложи изискваните реформи. В интервю за германския в. "Билд" Самарас поиска малко повече въздух за страната му, тоест малко повече време за прилагането на структурните реформи, които ще помогнат на Гърция да намали бюджетния си дефицит до изисканите от ЕС 3 процента от БВП. През 2011 г. бюджетният дефицит на Гърция беше 9,3 процента от БВП.

На Атина беше даден срок до края на 2014 г., но сега Самарас настоява за удължаване на срока. "Всичко, което ние искаме, е малко въздух, за да можем да дишаме, за да вкараме икономиката в пътя, за да увеличим държавните постъпления. Повече време не означава автоматично повече пари", увери Самарас в интервюто си за "Билд" цитирано в сряда от БТА.

Той припомни какви усилия вече е положила Гърция и в колко трудна ситуация се намира тя. Самарас увери, че правителството прави всичко необходимо, за да държи страната на повърхността, докато се прилагат тези реформи.

"Нека нещата да са ясни, ние не искаме допълнителни пари, ние държим на поетите ангажименти и ще изпълним нашите цели. Но ние трябва да стимулираме растежа, защото той ще позволи да намалим дефицита", посочи Самарас.

"Ако сега Гърция бъде изоставена, несигурността за другите страни и тяхната уязвимост ще нараснат", предупреди той и подчерта, че излизане на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофа.

"Това означава още пет години допълнителна рецесия и нарастване на безработицата над 40 процента. Това ще бъде катастрофа за Гърция, икономическо бедствие, ще има социални бунтове и невиждана криза на демокрацията", предупреди премиерът.

Той припомни, че в последните 3 години стандартът на живот на гърците е намалял с 35 процента. Завръщане към драхмата ще означава незабавно намаляване с най-малко 70 процента на стандарта на живот, добави Самарас. "Кое общество, коя демокрация може да оцелее в този случай?", попита той.

Гърция влиза в пета година на рецесия. Тя трябва до края на 2014 г. да е направила икономии на стойност 11,5 милиарда  евро, но в последно време зачестиха спекулациите, че икономиите може да бъдат завишени по преценка на кредиторите на между 13,5 и 14 милиарда евро.

Икономиите Гърция би трябвало да направи от намаляване на разходите за социални помощи, пенсии, заплати, за здравната система и от съкращаването на 40 000 държавни служители.

Самарас иска отсрочка от две години до постигането на баланс на гръцкия бюджет, но Германия засега отказва каквото и да е предоговаряне на условията в тази насока, докато Тройката на гръцките кредитори (Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) не представи доклада си за напредъка на страната. От този доклад, който ще бъде представен през септември, зависи и изплащането на транш от помощи на  стойност 31,5 милиарда евро за Гърция.

В сряда Самарас посреща в Атина Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата, в която влизат министрите на финансите на страните от еврозоната. В петък гръцкият премиер е на визита в Берлин и после в Париж - в събота, за срещи с Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани