Премиерът: Сърцето ми се къса за бежанците, но трябва да се върнат в Турция

Борисов нахока медиите, че ги подкокоросват да идват у нас, а Цветанов – МВР, че бави оградата

Борисов развежда британския премиер Дейвид Камерън по границата с Турция.

"Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България", заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на опасенията, че след затварянето на маршрута през Западните Балтани потокът може да се насочи към България.

"Сърцето ми се къса за тях (бел.ред. бежанците) като ги гледам, но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и оттам по надлежния ред, по който се разбрахме в Брюксел, да постъпват в държавите, където ги искат или имат нужда от тях и да преминават законно през КПП-тата", коментира Борисов в сряда.

"Армия, жандармерия, всичко е на границата и съответно полагаме усилия", допълни той.

Македония, Сърбия и Словения спряха трафика на мигранти през териториите си, което доведе до струпването на хиляди бежанци в Северна Гърция. Засега обаче няма данни за засилване на бежанският поток към България, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров.

“Най-сериозните рискове пред България в момента са бежанците да се опитат да направят маршрут през страната, който да е алтернатива на сегашния. България е отчела този риск и е предприела действия в тази посока", добави Бъчварова.

Военният министър Николай Ненчев от своя страна съобщи пред Нова телевизия, че МО има готовност при необходимост да изпрати за няколко часа 1000 военни на българо-гръцката граница.

Премиерът се скара на медиите, че "канят" бежанците у нас

Ненчев на Кулата: Имаме готовност за ограда по границата с Гърция

Ако се наложи по границата ще изградим преградни съоръжения, засега не се налага, но имаме готовност и за това. Това каза военният министър Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

В сряда той посети ГКПП Кулата-Промахонм, за да се запознае с актуалната обстановка.

Още

Според Борисов някои от медиите правят доста лоша услуга, като отиват при бежанците и ги питат защо не дойдат да минат през България. Премиерът не конкретизира кои са тези медии, които задават точно такива въпроси на бежанците.

"Не знам каква е тази политика да ги подкокоросвате да идват и да минават. Като ги питате, по този начин ги привличате да минат през България, но ние им казваме "Не искаме да идвате в България. Идете си в Турция и там по надлежния ред, по който ЕС и Турция се разбраха, ще идвате в Европа", каза министър-председателят.

Той съобщи още, че е говорил с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин да се свърже с македонските и гръцките власти, за да види дали и каква помощ може да окаже България, защото "при тези дъждове буквално се наводняват лагерите, в които има хиляди хора".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна коментира, че заради бежанския поток на гръцко-македонската граница има предпоставки за епидемия и инфекциозни заболявания, което може да доведе до потенциална здравна заплаха за България. Той настоя МВР и Министерството на здравеопазването на вземат мерки.

Цветанов с критики към МВР за оградата

В сряда Цветанов атакува и МВР заради забавянето на строителството на оградата по границата с Турция.

"Очаквах по-подробна информация за това какво е направено със съоръжението на границата, елементарно е да бъде дадена информацията просто трябва да има воля", заяви Цветанов, след като парламентарната вътрешна комисия изслуша зам.-министърът на МВР Филип Гунев и областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас.

Цветанов, който замести Атанас Атанасов (ДСБ) като председател на комисията, се обърна към Филип Гунев, като каза, че е очаквал той да даде прогноза за сроковете и обемите работа, които могат да бъдат изпълнени, както и прогнозния бюджет за това.

Правителството отдели вече около 100 млн. за строителството на оградата и е силно критикувано от опозицията заради оскъпяването и забавянето на проекта.

Общата дължина на оградата е над 132 км, от които в област Хасково са повече от 33 км, в област Ямбол – 35 км, а в Бургас – 64 км. Оградата е значително по-скъпа от първия участък по границата, който бе започнат по времето на правителството на Пламен Орешарски и бе построен от военните. От МВР вече на няколко пъти обясниха, че оскъпяването се дължи заради по-мащабното съоръжение и строителството на пътища в труднопроходимите райони.

Филип Гунев съобщи, че около 115 км нови пътища са били изградени за нуждите на "Гранична полиция" в районите, където се строи оградата. Той обаче не бе в състояние да даде конкретен отговор кога ще бъде завършена, тъй като все още има много неизвестни.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов каза от своя страна, че ако времето позволи да се работи както досега, 27 км съоръжение и 35 км път ще бъдат готови до 1 месец.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков отчете, че до края на март би трябвало около 26 км от оградата да бъдат завършени, а още 40 км са проектирани за изпълнение.

Към момента на територията на област Хасково има построени 12 км защитно съоръжение, като се работи ефективно по още 17 км, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?