Премиерът съзря саботаж срещу кабинета в скандала с БНР

Румен Радев: Радиото не е спирало дори по време на войната

Премиерът съзря саботаж срещу кабинета в скандала с БНР

Премиерът Бойко Борисов определи като "саботаж срещу правителството" свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и безпрецедентното петчасово спиране на ефира на "Хоризонт", което стана миналата седмица.

"Това беше саботаж срещу правителството. Срещу свободата на медиите - в лицето на Силвия Великова, която лично защитих", каза Борисов в Пещера, където присъства на откриването на новия завод.

Според Борисов това е един от няколко саботажа, които целят да "строшат системата".

"Те правят саботаж срещу правителството. Правят саботажи срещу агенцията за приходите, агенцията за вписванията. Планирани, целенасочени, за да строшат системата. Изведнъж правителството е виновно. За кое? За това, че правят саботажи", каза премиерът.

По думите му Великова "знае, че не само правителството, но и ние като партия не участваме, че е саботаж". "Затова се надявам прокурорите в рамките на днешния-утрешния ден да приключат цялата тази работа", добави премиерът.

Борисов отново повтори дежурната си теза, че не се бърка на медиите и им е дал пълна свобода. "Това ми е смешно и забавно как от всеки телевизор, който пусна, и радио се сипят обиди срещу правителството и в същото време всеки казва "няма свобода на словото", добави той.

Радев: Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите

Президентът Румен Радев също се изказа по темата със свалянето на Силвия Великова от ефир.

"БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практик", коментира президентът Румен Радев.

"Продължавам да отстоявам позицията, че свободата на словото е в основата на демокрацията", посочи Радев в отговор на въпрос дали е изискал от ДАНС и от СЕМ повече информация за спиране на ефира на "Хоризонт".

Според него директорът на БНР и разследващите би трябвало да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена, а не за частна медия.

"Ние трябва да чуем от тях какви са реалните мотиви зад това спиране, зад всички тези събития", каза Радев.

Според него "има лъч надежда" в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които са проявили солидарност и "подкрепени от свои колеги от други медии дадоха пример как се отстояват достойнство, свобода на словото и професионални стандарти".

Миналата седмица ръководството на обществената медия отстрани от ефир и отне ресора на журналистката Силвия Великова, която от години отразява работата на съдебната система. След остра реакция на журналистическата общност и протест пред БНР Великова бе възстановена като водеща, а и. д. директорът на програма "Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка.

Заради масов отказ от страна на журналистите в радиото да заместят Великова в ефира на 13 септември за първи път в историята на БНР радиосигналът на "Хоризонт" бе спрян в цялата страна в продължение на часове. Официалното оправдание бе, че се провежда профилактика на предавателите.

До края на седмицата ще има резултати от проверката за спирането на БНР

Заради проблема, който има отношение към националната сигурност поради това, че честотите на радиото са част от националната система за уведомления при бедствия, главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка на ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии.

Резултатите от проверката за профилактиката на предавателите на БНР се очакват до края на седмицата, каза в понеделник зам.-главният прокурор Иван Гешев, след като беше изслушан от комисията по атестиране към съдийската колегия на ВСС.

Очаква се на наблюдаващия прокурор да бъдат докладвани всички събрани материали, в това число и от разпити. Анализът по тях ще бъде правен с ДАНС.

В понеделник СЕМ изслушва ръководството на БНР, включително новия генерален директор Светослав Костов, който още не е подал оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от България