Премиерът се чуди как половината по делото "Маргини" са виновни, другите не

"Няма как половината да са виновни с присъда, а другата половина да са невинни", коментира премиерът Бойко Борисов във вторник решението на Софийския градски съд (СГС), с което братята Красимир и Николай Маринови (Маргините) бяха оправдани и по трите повдигнати им тежки обвинения, но съучастниците им бяха признати за виновни.

"Просто не знам как са го решили, но това е решението на съда. Поел съм ангажимент да не коментирам", заяви Борисов в отговор на журналистически въпроси по време на честването на 30-ата година от създаването на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

На тържеството присъства и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който изрази мнение, че присъдите по делото "Маргини" имали за цел бъдат задоволени всички страни. "Да се покаже, че има осъдени лица за организирана престъпна група, да се покаже, че има осъден и посредник, този посредник нали е контактувал с организатора, а организаторът бе оправдан", анализира министърът.

"Това по никакъв начин няма да ни обезкуражи и ви уверявам, че продължаваме да работим в същия стил и със същия ентусиазъм и всеотдайност", увери Цветанов.

Добави, че щом има "издадена осъдителна присъда за участниците и посредника, трябва значи да има логика и в поръчителството".

Според министъра доказателствата по делото са въпрос на тълкуване и на гледна точка. "Естествено е, че съдебното решение не би трябвало да бъде коментирано. Все пак можем да говорим по мотивите, които ще бъдат изложени", добави той.

Веднага след като съдия Лада Паунова от СГС оправда в понеделник братя Маринови и призна за виновни останали подсъдими за участието им в престъпна група, притежание на незаконно оръжие и подготовката на три убийства, вътрешният министър отдаде решението на "нереформираната съдебна система".

Във вторник Цветанов отбеляза, че тъй като прокуратурата ще протестира решението на СГС, е добре да се изчака и втората инстанция.

На репортерски въпрос дали е виновен съдът за това си решение, след като разследващите не са събрали достатъчно годни и категорични доказателства срещу Маргините, министърът отговори: "Ние говорим за една справедливост, която обществото очаква. Ако смятате, че тази справедливост днес българският съд я дава, окей - това е ваше право. Вие на каква база давате такава защитна теза? Аз все пак мога да вярвам повече на прокуратурата, отколкото на всичко това, което се тиражира в публичното пространство."

"Все пак ние трябва да даваме един допълнителен мотив на служителите да работят и да неутрализираме тенденцията и последиците от всичко това, което го наблюдаваме в последните 20 години. Ако за вас статуквото е хубаво да продължава, това е ваше право. Аз като представител на държавата не бих смятал, че това трябва да продължава и ви уверявам, че ние ще направим всичко възможно, а и констатациите са, че при тези полицейски операции, които проведохме, тези задържани лица, които са с постоянен арест - днес ние нямаме тежки знакови престъпления, които са извършени от организираната престъпност през последните месеци. Ако искате това спокойствие да го няма, нека тогава да приемем вашата хипотеза", каза Цветанов.

Тезата му, че има само едно правилно "чувство за справедливост" и това е неговото собствено или поддържаното от МВР и прокуратурата, независимо от годността на доказателствата, не е нова.

В същото време Цветанов пак каза, че не би трябвало той да дава оценка на съдебната система, но пък негативната оценка е дадена от ЕС.

"Всичко това, което има като оценка за съдебната система и това, което фигурира в докладите на ЕК. Аз смятам, че това са едни обективни критерии за измерването на доверието в една институция, която и да е било", коментира той.

Връщайки се към делото "Маргини", той заяви, че не е запознат в детайли, "но това, което имаше като последствия от самото задържане и постоянните мерки "задържане под стража" - естествено, че съдът се е позовавал на някакви факти и доказателства, които са били представени от прокуратурата. В момента, когато е финалната част от едно дело, вие виждате, че нещата се разглеждат в две посоки."

Друг е въпросът, че в Наказателно-процесуалният кодекс с големи букви е записано, че при вземането на първоначална мярка за неотклонение е достатъчно да има "обосновано предположение за авторство на деянието", а при произнасянето на краен съдебен акт, обвинението трябва да бъде доказано по безспорен начин.

"Аз не съм казал една лоша дума срещу съда. Само казвам какви са констатациите и какви са резултатите, така че в тази посока обществото и ЕК са тези, които могат да дадат реалната си оценка за това, което се случва", заключи министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?