Премиерът се е скарал на Ананиев къде са парите за медицинските сестри

“И аз искам двойно. Кой не иска двойно? Ананиев да се оправдава“

Премиерът се е скарал на Ананиев къде са парите за медицинските сестри

Премиерът Бойко Борисов заяви, че здравният министър Кирил Ананиев трябва да се оправдава къде са парите за увеличението на заплатите на медицинските сестри, които излязоха преди ден на шести национален протест пред парламента.

С видимо раздразнение той коментира в четвъртък лаконично къде са 50-те млн. лева, които правителството отпусна през април за болниците: “Ние сме ги пратили тези пари. И аз искам двойно, кой не иска двойно? Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава".

Преди ден на протеста си медицинските сестри коментираха, че реален ефект от отпуснатите 50 млн. лева не се е усетил, тъй като по места заплатите са били вдигнати с 20-100 лева, но пък за компенсация са им отнети допълнителните плащания по клинични пътеки. Така масово основните заплати остават под минимума от 950 лева, заложен в колективния трудов договор.

Реално правителството и МЗ нямат механизъм, с който да влияят пряко върху възнагражденията в болниците, които са търговски дружества и се издържат основно от приходите си от НЗОК и в по-малка степен от субсидии за определени дейности като спешна помощ, работа в отдалечени райони и др. от МЗ. Затова и няма как да се гарантира, че отпуснатите пари ще отидат именно за заплати, а не за погасяване на режийни разходи и задължения към доставчици.

Затова сестрите настояват за реформи в системата, които да им гарантират искания от тях минимум от две минимални работни заплати или 1120 лева. Според тях е несериозно държавата да се оправдава, че не може да им ги осигури.

В четвъртък медицинските сестри продължиха протеста си с акция по раздаване на образователни листовки на депутатите пред Народното събрание. Те разпънаха и палатков лагер до парламента, който ще стои там в работните дни на депутатите.

Те раздаваха листовки с въпроси като например "Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години?", “Знаете ли, че нощният труд се заплаща с жълти стотинки?". Освен това сестрите информираха депутатите, че трудно успяват да поддържат графиците за работа в болниците заради липсата на персонал. Според тях не е далеч и моментът, в който ще се закриват болници поради липса на персонал. Сестрите запознаха депутатите и със застаряването на професията, в която преобладаващата част от работещите са в пенсионна възраст.

В следващите дни сестрите ще имат срещи с депутати от няколко парламентарни комисии.

Междувременно депутати от БСП начело с лидера им Корнелия Нинова са припознали и внесли за разглеждане в НС предложения от доскорошния омбудсман и настоящ кандидат за кмет на София Мая Манолова Закон за съсловните организации в здравеопазването. Той е по искане на протестиращите сестри и най-общо предвижда всяка медицинска професия да има собствена съсловна организация, която да отстоява най-добре тесния им интерес. Срещу тази идея преди време обаче се обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на здравната комисия Даниела Дариткова, която каза, че няма да допусне разделяне на съсловната организация.

Протестиращите медицински сестри са в конфликт с казионната си представителна организация – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Споделяне

Още по темата

Още от България