Премиерът се хвали с "невъзможни успехи" в личен сайт

Премиерът се хвали с "невъзможни успехи" в личен сайт

Сергей Станишев възвести на своя личен предизборен сайт как България е постигнала "успехи, които никога не сме мислели, че са възможни" заради решенията, взети от него.

В предизборната кампания, която мнозина вече определиха като "лидерска" и съревнование основно между лидера на БСП и Бойко Борисов (ГЕРБ), премиерът от понеделник включи и личния си интернет-сайт, който вече е активен.

За страницата се говори от няколко месеца, но от понеделник www.stanishev.bg, е активна и всеки, който иска да пише на Станишев, може да го направи. Отговорът ще е лично от премиера, както е посочено на сайта, издържан в традиционния за социалистите червен цвят и изработен от сътрудници на "Позитано" 20.

Освен официалните изявления на Станишев като министър-председател, снимки от посещенията му из страната и със симпатизанти, активисти, фотоси, на които играе футбол и пр, както и негов блог, на сайта е поместена и кратка автобиография.

Там Станишев споделя, че "да си министър-председател е уникален житейски опит, който ме изпълва с удовлетворение".

"Трябва много смирение за да поемеш отговорността и честта да бъдеш гласа на своята страна и да водиш хората към нова ера на свобода и просперитет. Но това, което ме движи и мотивира е съзнанието, че решенията, които съм взимал в името на българските граждани, не само спомогнаха България да се присъедини към Европейския съюз, но и благодарение на тях страната ни постигна успехи, които никога не сме мислили, че са възможни", пише Станишев, като Mediapool запазва без никаква промяна правописа и пунктуацията в откровението.

"Всъщност всичко, което съм постигнал се дължи на факта, че работя усилено всеки ден и се стремя да вземам най-добрите решения, за да се подобри живота на всички българи. Някои смятат, че защото съм сравнително млад мога да работя дълги часове. Но всъщност става дума за нещо много повече, дори повече от политическа философия. Става дума за ценностите, които всички ние изповядваме и за отстояването, на които днес имам уникалната възможност да допринеса много. И именно в това са ме възпитавали моите родители", споделя Станишев.

После продължава: "За никого не е тайна, че може би съм имал повече късмет в живота в сравнение с много други. Но и аз и семейството ми сме минали през много и драми и трудности. Дори любовта на майка ми и на баща ми на времето била незаконна и изпълнена с премеждия. Разбира се на тях на семейството ми дължа ценностите си и възпитанието си и съм им много благодарен. Но може би най-значимата добродетел, която възпита у мен моят баща, е че трябва да правим много повече от това само да работим усърдно. Трябва да работим упорито не само за да подобрим своя живот и живота на семействата си, но и живота на другите около нас", споделя Станишев.

Той разказва и за студентските си години в Москва, за любимите си занимания и прочие лични неща, които да запълнят позитивния му публичен образ.

"След като завърших, се занимавах малко с журналистика. Работата ми харесваше, но винаги съм усещал потребност да служа на родината си и точно затова реших да вляза в политиката и се кандидатирах за Народното събрание. След избирането ми през 2001 г. за мен е голямо призвание и чест да служа на хората. Това е чест, с която се гордея и до днес".

В посланието си до избирателите и поддръжниците премиерът се обяснява и защо е написал книгата "Защото сме социалисти", която излезе в навечерието на 47-мия конгрес на БСП през ноември миналата година.

"Ще преминем по-безболезнено през кризата"

В понеделник премиерът продължи предизборните си изяви из страната, като в Червен бряг заяви, че страната ще премине "по-безболезнено" през икономическата криза, което се потвърждавало и от данни на ЕС и Евростат.

"Всички усещаме, че първото тримесечие бе доста по-трудно, отколкото цялата минала година - важното е, че България се оказа по-подготвена, по-добре защитена срещу ударите на тази глобална криза от много други страни", заяви той, цитиран от БТА.

По думите му за първото тримесечие спадането на производството у нас е едно от най-малките в сравнение с другите страни от ЕС. 

"Първите три месеца бяха най-трудни. Впечатлението ми е, че през април и май има съживяване и раздвижване на икономиката - хората се адаптират и се засилва икономическата активност, но е твърде рано да се прави цялостна прогноза за годината", коментира още Станишев.

Досега чрез Българската банка за развитие и чрез търговските банки са отпуснати кредити от 250 млн.лв. на близо 140 български малки и средни предприятия, върви усвояването на следващите пакети, които са за българското земеделие, за другите сектори - и тези действия запазват хиляди работни места, каза премиерът.

Според него антикризисният план на правителството се изпълнява.

Също в понеделник, но по време на посещение в Пловдив, финансовият министър Пламен Орешарски определи икономическата ситуация в България като сложна, но обеща бюджетът да издържи.

По предварителни данни БВП спаднал с 3.5% за първото тримесечие на годината, но в ЕС средната цифра е 4. 4 %. Орешарски прогнозира средносрочен период на трудности в икономическо отношение 2- 3 години. Очаква се затворените временно заводи и предприятия заради кризата в кратък период от време да заработят отново. Наблюдава се тенденция за подобряване с изключение на строителния сектор, каза Орешарски.

Оптимизмът на премиера се споделя и от зам.-министъра на икономиката Явор Куюмджиев, който беше на срещата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Банката обяви, че ще отдели 7 милиарда евро за инвестиции в бившите социалистически страни.

"Криза има и в България, но тя не е такава, каквато е в другите страни. Нямаме фалити на банки, нямаме предприятия, които трябва да се изкупуват, защото са на ръба на фалита. Нямаме девалвация на валутата, нямаме безработица, която да скача с 5-6% на месец", каза Куюмджиев пред радио Дойче веле.

На годишната си среща в Лондон ЕБВР подписа споразумение с "УниКредит Булбанк" за кредитна линия от 50 милиона евро. Договорът е част от мерките на финансовата институция за спешно финансиране в условията на криза. Парите ще бъдат отпускани като заем на малки и средни предприятия в България.

ЕБВР прогнозира, че инвестициите в Централна и Източна Европа тепърва ще намаляват още повече. На годишната среща в Лондон беше оповестено, че през тази година те ще бъдат осем пъти по-малко, като се очаква да спаднат от 260 милиарда евро през 2008-ма, на едва 30 милиарда през текущата година.

"За миналата година, която беше кризисна, по предварителни данни имаме 6.2 милиарда евро чуждестранни инвестиции в България. За първите два месеца на тази година те са 430 милиона, което е само с 180 милиона по-малко от предишната година. Те спадат, но в момент на криза, когато въобще не би трябвало да има никакви инвестиции, ние продължаваме да привличаме", изтъква зам.-министърът на икономиката.

На въпрос, ако прогнозата на ЕБВР за спад на инвестициите в бившите комунистически държави с цели осем пъти наистина се сбъдне, има ли българското правителство резервен план, Куюмджиев казва: "Имаме 23 милиарда лева валутен и фискален резерв. Това е уникален буфер. Освен това близо 20% от предвидените разходи в бюджета са буферни. Приходите в бюджета могат да спаднат с 20 на сто в сравнение с миналата година и пак няма да бъдем на дефицит. Дори чуждестранните инвестиции да спаднат два или три пъти – пак няма да имаме проблем. Имаме още достатъчно пари", убеден е Явор Куюмджиев.

Споделяне

Още от България