Премиерът се качи на багер и преряза лентата на част от магистрала

Премиерът се качи на багер и преряза лентата на част от магистрала

Премиерът Сергей Станишев се качи на багер за първата копка на автомагистрала “Люлин” в сряда.

19-километровото магистрално трасе, което тръгва от северната околовръстна дъга на София и се включва в магистрала “Струма” трябва да е готово след година и осем месеца. Строителството ще се извършва на етапи и готовите отсечки ще се пускат веднага в движение, съобщиха от турския джойнт-венчър "Мапа-Ченгиз", които ще са главен изпълнител на обекта. Една година след окончателното завършване на 19-километровата магистрала започва да тече едногодишния гаранционен период за трасето.

Общата цена за строителството е 148,45 млн. евро, като над 111,3 млн. евро от тях се осигуряват безвъзмездно от предприсъединителната програма ИСПА. От бюджета ще бъдат вложени още над 37,1 млн. евро за строителството на пътя.

Трасето на автомагистрала “Люлин” минава в полите на Витоша и ще поеме автомобилния трафик по направлението север - юг, който в момента минава през столицата. С новото трасе този трафик ще се изнесе извън Владайското дефиле ще се реши проблемът с товарните камиони през квартал Княжево.

Строителството на магистралата ще включва и издълбаването на три тунела и три пътни възела, 26 моста, виадукти и укрепителни стени.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разгледа общо 7 варианта, преди да одобри един смесен вариант за трасето – “син” и “кафяв”. Той беше резултат от работата на италианската фирма “СПЕА”, която спечели търга за проектиране на магистрална отсечка. При приемането на трасето обаче стана ясно, че възложителят не е поставил изричното условие на италианците да проектират според българските магистрални стандарти и се наложи преработване на проекта от български колектив начело с инж. Койчо Бояджиев.

Също днес премиерът Сергей Станишев и министърът на транспорта Петър Мутафчиев откриха готовия 39-километров участък Даскалово-Дупница, който е част от проекта за изграждането на автомагистрала “Струма” от София до Кулата. В ремонта на трасето са вложени 65 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?