Премиерът се обяви против ново намаляване на цената на тока

Пламен Орешарски съветва бизнеса да инвестира разумно

Сн. БГНЕС

Ново намаляване на цената на електроенергията е възможно, но не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система, каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за вестник ”Стандарт”, публикувано в четвъртък.

Два дни преди Нова година енергийният регулатор (ДКЕВР) прие нови цени на тока - дневната тарифа поевтинява с 1 процент, а нощната с 10 процента.

Това е третото поред намаляване на цената на тока. Извънредно от 1 март 2014 г. бе реализирано 5 процента орязване на тарифите, което бе подготвено от междувременно подалото си оставката правителство на ГЕРБ. След това, за да може и кабинетът на Пламен Орешарски да осъществи поевтиняване на тока още в началото на мандата си, законово бе удължен с месец регулаторният период и от началото на август ДКЕВР прие още едно поевтиняване средно с 4.5 на сто за страната.

Извън тази тема посланието на Орешарски към бизнеса по повод Нова година е: "Инвестирайте разумно".

”Вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари”, коментира министър-председателят.

По думите му кабинетът започва годината на чисто, защото за пръв път след 2009 година е върнато цялото ДДС на фирмите, а централизираният административно-силов натиск върху бизнеса е преустановен. 

”Правителството полага усилия да увеличи възможностите за експорт към трети страни, като се разширим търговските представителства извън европейските държави”, казва Орешарски. 

Той допълни, че бюджетният дефицит трябва да остане в границите на законовия от 2% и вероятно малко под тази граница.

"Очаквам опозиционните партии да продължат агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност", допълни очакванията си министър-председателят.

Според него конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат, защото обществото се е оказало ”фрагментирано и дезинтегрирано в опасна степен”.

”Надявам се през следващата година да усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и да стартира процес на нормализиране", казва Орешарски.

Основните социални мерки на правителството през 2014 година ще бъдат насочени към насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца заради влошаващата се демографска структура.

"Тоест, да има кой да гласува след време", заключи премиерът.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?