Премиерът се оплака от коалицията: "С чужди коне трудно се оре"

Обеща да "реши проблема" на уволнени от властта и приписа чистките на партньорите си

Снимка: БГНЕС

Триста назначения съм спрял на ГЕРБ, но някъде не мога, защото коалиционната култура е такава. Такова обяснение даде премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на поредните нападки на опозицията за "чистка" на техни кадри. Той каза, че и съпартийците му недоволствали от някои назначения на коалиционните партньори и се оплака от несгодите на коалиционно управление.

"С чужди коне трудно се оре, казваше дядо ми на времето", заяви премиерът пред парламента по време на блиц контрола в сряда. И отбеляза, че всеки един от министрите носи своята отговорност за персоналните назначения в ресора си, тъй като той като премиер е проявил толерантност и е оставил всеки сам да оредели екипа си.

"Прекрасно знаете, че министрите са тези, които пряко отговарят за своите министерства и назначенията, които се правят. Преди изборите не сме давали дори илюзия на хората, че с РБ, ПФ и АБВ ще управляваме заедно. Аз многократно на министрите, не само от РБ, но и от АБВ и съответно ГЕРБ, съм им казвал да бъдат внимателни там, където хората са професионалисти”, заяви премиерът.

Така той отговори на обвиненията на социалистката Мая Манолова, която изброи четири казуса, в които според нея става дума за политически уволнения.

"Вашите ГЕРБ-активисти, министри, не мирясват, докато не уволнят последния човек, назначен в последната една година. Уморихме се да броим уволненията”, заяви Манолова и предупреди, че е поканила в парламента уволнени хора - чистачка с образование по ядрена физика, жена с инвалидност, уволнена в Деня на инвалида, млада жена от Кюстендил с две висши образования, два езика. "Безобразие е по какъв безжалостен начин се отнасят днешните ръководители с обикновените хора”, обяви тя.

"Лично ще проверя как е възможно жена с две висши образования да не ѝ намерите работа във вашия мандат и да я направите чистачка", отговори Борисов. Той пое ангажимент да се запознае с всички изброени казуси, а след участието си в блиц контрола разговаря с доведените от Манолова хора за кратко в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева. След срещата каза: "Ще им реша проблема".

Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, моля да ме информирате, призова той.

Поемам ангажимент и ще проявя максимум разбиране за възстановяването им или да бъдат назначени на други места, обеща Борисов. Той добави, че когато ГЕРБ останали в опозиция и обикалял из страната, десетки хора ходели край него и подавали заповедите, с които са уволнявани. Тогава казвах "пазете ги", аз ще сменя датите и ще ви назнача, добави той. Не е правилно към човешките съдби – едни са предпочели БСП, други - ГЕРБ, трети - реформаторите, не може животът им да протича на 4 години – нито е добре за кариерното развитие, нито за мобилизацията ни, заключи мъдро министър-председателят.

Той посъветва Манолова да използва петъчния парламентарен контрол и да отправи питания към ресорните министри, като се съгласи, че "сигурно има някъде назначения, които не са най-добрите".

Споделяне

Още от България