Премиерът се отказа от референдума за новините на турски език

Премиерът се отказа от референдума за новините на турски език

Дни, след като премиерът Бойко Борисов подкрепи искането на "Атака" за провеждането на национален референдум за новините на турски по БНТ, в събота той даде на заден ход. Борисов се съгласи с тезата на президента Георги Първанов, че тази тема е "капан" за министър-председателя.

Премиерът каза пред Дарик радио, че такъв референдум няма да бъде приет добре в Европа – мнозинството да налага на малцинството решения за неговите права. Той обясни, че първоначално е подкрепил инициативата на "Атака", защото е била залегнала в обещанията на партията, която е подкрепила кабинета.

"Надявам се, че ще бъде взето разумно решение и в парламента", каза Борисов.

Той каза още, че очаква държавната телевизия сама да намери в програмната си схема възможност новините на турски език да се излъчват само в регионите, в които има население, което ги гледа.

Външният министър Румяна Желева заяви от своя страна, че референдум няма да има, защото "ще ни се смеят хората".

Номинираната от България за еврокомисар Желева коментира, че "не може мнозинството да се произнесе за нещо, което засяга една по-малка част от хората".

"В този смисъл референдумът губи своя смисъл и значение, защото ще  бъде предрешен неговият резултат. Не можем да правим такъв референдум, защото ще ни се смеят хората", посочи Желева.

Предложението за допитването е на "Атака” и бе подкрепено от премиера Бойко Борисов тази седмица.

На въпрос дали България ще приеме затворник от Гуантанамо, Желева посочи, че "трябва да пораснем като общество до висотата на нашите отговорности".

"Ние имаме отговорности като член на ЕС да оказваме хуманитарна помощ на държави извън ЕС. В случая със затворник от Гуантанамо говорим за същата солидарност. Ние много пъти заявяваме, че САЩ са стратегически партньор на нашата държава. Сега президентът Обама се обърна към държавите, които са стратегически партньори на САЩ", добави тя.

Румяна Желева коментира още, че в качеството ѝ на бъдещ еврокомисар ѝ предстои трудно изслушване в Европейския парламент в началото на следващата година. "Това са три часа, в които всеки евродепутат може да ви зададе въпрос, какъвто се сети. Това изслушване винаги има възможност да не мине добре, ако хората са предубедени", коментира тя.

Българският външен министър Румяна Желева е кандидат за еврокомисар с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". По-рано тази седмица от групата на зелените в Европейския парламент обявиха, че "има слухове и съмнения около определени комисари", визирайки "унгарския кандидат и българската кандидатка и нейния съпруг". Съпругът на Желева – Красимир, е управител на клона на Централната кооперативна банка (ЦКБ) в Бургас. Банката е част от варненския конгломерат ТИМ. Oт ЕНП обявиха, че ще я защитават, но настояха да се разсеят съмненията "и да се отговори на всичко".

Желева пък заяви по-рано, че в Брюксел и в някои български редакции се разпространяват анонимни компромати по неин адрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България